Kultur

Det mindste folk flytter ind i oldtidsudstilling

Se billedserie Foto: Østjyllands Museum

Det er med stor glæde og stolthed, at Museum Østjylland nu præsenterer Lillefolket.

Museet står på tærsklen til at slå dørene op til den nye oldtidsudstilling ”Livet ved Fjorden”, og andet end skeletter og moselig flytter ind i udstillingen. Også Lillefolket vil nu og i fremtiden bo midt i de 100.000 års oldtidshistorie.

De otte centimeter høje oldtidsmennesker bosætter sig i montrer, kroge og scenografi, og lokker museets yngste gæster til at følge dem rundt i oldtiden.

Lillefolkets tidsrejse kan følges gennemsprækker i isbræen og knasthuller i oldtidstræerne, så det er ned på knæ og frem med de skarpe øjne, hvis man vil se dem.

Hvad har Lillefolket egentlig gang i?

I seks oldtidsscener, hvor Lillefolket er flyttet ind, kommer de med deres egne kommentarer til tidsperioden. De kommer for eksempel tæt på en mammuts efterladenskaber i istiden, de surfer på korn i bondestenalderen og sejler i et vikingeskib i vikingetiden.

På den måde får de ægte museumsgenstande og udstillingsteksterne henvendt til voksne et kærligt twist, så også de yngstemus eumsgæster får styr på, hvad der er vigtigt i den pågældende periode.

Museumsinspektør og Lillefolk-opfinder Helle forklarer:
– Lillefolket bliver et spor for børn og deres voksne i vores nye oldtidsudstilling. Lillefolket mimer udstillingens temaer fra istid til vikingetid. Vores håb er, at Lillefolket kan vække både grin og eftertanke og sætte gode snakke i gang mellem børn og deres voksne.

Humor tak!

Det har været afgørende for udstillingsteamet, at humor og små finurligheder har fået god plads i
den nye udstilling. Så når faderen i Lillefolk-familien ligger i en skind-hængekøje og læser dagens
avis ”Jægernyt”, mens hans børn rister skumfiduser over bål, er det naturligvis fantasien og humoren, der har fået frit spil.

– Vi har iscenesat det lille finurlige folk med en god sjat humor, der forhåbentlig rammer store og
små. Vi har indlagt små sjove anakronismer og referencer til nutidens hverdagsliv, der kan vække
opmærksomhed og lægge op til dialog og undren, fortæller Helle Lebahn Bentzen.

Træk på smilebåndet, når I møder Lillefolket og ser udstillingen ”Livet ved Fjorden” fra lørdag den
7. oktober, hvor hele herligheden åbnes.

Oldtidsudstillingen er et af de største projekter i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Der er gratis adgang til udstillingen.

Kommentarer