Randers By

En mindeværdig huskedag i Randers

Hjerneforsker Peter Lund Madsen berigede gæsterne på Rådhustorvet med viden om hjernen og demens – pakket smukt ind i humoristiske vinkler, der gentagne gange fik tilhørerne til at bryde sammen af latter på trods af det alvorlige emne.

Vidste du at cirka 25 procent af demenstilfælde kan forebygges? Peter Lund Madsen underholdt gæsterne på Rådhustorvet til Huskedagen 2016 med et humoristisk foredrag om hjernen og demens.

Hvis man var til stede på Rådhustorvet i Randers onsdag den 21. september 2016 kunne man, hvis man hørte godt efter, ifølge Peter Lund Madsen bestå en eksamen i medicinsk neurofysiologi på Københavns Universitet.

Udover det humoristiske foredrag om hjernen og demens, bød den solbeskinnede eftermiddag på friskbrygget kaffe, lækre huskekager og et indblik i kommunens og foreningers tilbud til mennesker med demens og deres pårørende. Og du er aldrig alene med demens, var det det vigtigste budskab fra Randers Kommune til Huskedagen 2016.

”Det gælder både mennesker med demens og deres pårørende – ingen skal føle, at de er alene med demens, og derfor markerede vi blandt andet Huskedagen med at informere om, hvilke tilbud man kan benytte sig af i Randers Kommuner,” siger formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Leif Gade.

Der er Alzheimerforeningen, der står bag initiativet, og Randers Kommune bakkede op med et stort arrangement på Rådhustorvet med fornemt besøg fra kendishjerneforsker Peter Lund Madsen.

Han lagde blandt andet vægt på, at man så tidligt som muligt skal finde ud af det, hvis man har demens. Det giver bedre mulighed for behandling. Desuden gav han fire gode råd til, hvordan man forebygger den livsstilsrelaterede demenssygdomvaskulær demens.

Sådan forebygger du demens – Fire gode råd fra Peter Lund Madsen:

1. Gør som lægen siger!

”Det er kedeligt, ja, men meget effektivt!” fastslog hjerneforskeren.

2. Hold hjernen i gang!

”Den gode nyhed er, at det mest effektive i denne sammenhæng IKKE er at løse Soduko og lære franske verber – man holder bedst hjernen i gang ved at være social med mennesker, man holder af – omkring aktiviteter, man godt kan lide.”

3. Hold kroppen i gang!

”Motion – beskrevet som voldsomme bevægelser af større muskelgrupper,” sagde Peter Lund Madsen og så selv helt skræmt ud ved tanken.

4. Sov godt!

”Alle søvnens faser har meget væsentlige funktioner for hjernen – i den dybe søvn genopbygges hjernen.”

Rådhustorvet var velbesøgt, da Huskedagen 2016 blev markeret i Randers.

huskedag6

Kommentarer