Michael Frank: Skrot velfærdsjulemændene
Debatindlæg af Michael Frank, Langå
Velfærd er den direkte vej i himlen for en politiker – i hvert fald vejen i byrådet. Erhvervspolitik er den direkte vej i helvede – det er i hvert fald ikke vejen i byrådet.
Det er uheldigt, vil jeg sige. Men, jeg må også konstatere at velfærd sælger stemmer. Børns julegaveønskelister er normalt realistiske. Det er ikke altid tilfældet for voksnes velfærdsønskelister mens velfærdsjulemænds løfter ofte overgår den vildeste fantasi.
Det er så nemt at love. Jo mindre parti, jo mindre liste, jo længere ud på en fløj, jo nemmere er det….. Jo mindre ansvarligt er det.
Velfærd koster. Det koster rigtig meget. Derfor bør et hvert løfte om velfærd følges op med en grundig forklaring på, hvor pengene skal komme fra. Det vil være ansvarligt.
Ansatte i den private sektor og virksomheder er de eneste, der tjener penge, som kan finansiere velfærd. Det er ikke et flyvsk argument, men et ubestrideligt faktum og derfor bør de mest velfærdsorienterede partier også være de mest erhvervslivsvenlige – ellers når enderne jo ikke sammen og derfor er det så vigtigt, at sikre den private sektor gode rammevilkår.
I Randers kommune går det faktisk godt. Vi har vækst og balance i økonomien, dvs. der er løbende indtjening til at betale for det nuværende service- og velfærdsniveau. Der er tilflytning af både borgere og virksomheder, men vi har også nogle udfordringer.
Dykker man ned i tallene i DI´s nye rapport om erhvervsklimaet kan vi se, at Jobcentret opnår en fin scoring mens kommunens image og dialog med virksomhederne går frem.
I den anden ende af skalaen kan man læse, at kommunen ikke betaler sine regninger til tiden, ligesom sagsbehandling specielt af byggesager går for langsomt. Der er utilfredshed med dækningsafgiften, infrastrukturen også gøres der for lidt for at tiltrække og fastholde virksomheder.
Blot indenfor seneste uges tid har Randers HK og FC vundet kampe, Watermusic og Tour De Gudenå er blevet afviklet med succes. En virksomhed investerer 25 millioner euro, Veteranstrategien er enstemmig vedtaget og rekordmange flygtninge kommer i job.
Der sker noget i Randers Kommune. Men der at behov for at politikere og kandidater samarbejder mere om at skabe gode erhvervsvilkår (DI rapporten viser jo tydeligt, hvad der skal til) så vi kan styrke den positive udvikling og sikre velfærden på den lange bane.
Slutteligt må vi håbe at vælgerne skrotter velfærdsjulemændene og stemmer på velfærdsrealisterne ved KV17.
Kommentarer