Mangfoldigheden er en gave
KFUM’s Institutioner på Glarbjergvej i Randers kan fejre 50 års jubilæum med børn fra hele verden!
Alene i den lille førskolegruppe på fritidshjemmet har børnene rødder i ni forskellige lande. De er 11 børn i alt, og de tre af dem har dansk nationalitet.
– Jeg fortæller altid forældrene, at denne mangfoldighed i virkeligheden er en gave til børnene. Ofte ranker forældrene ryggen, når de hører mig tale om, at børnene takket være disse omstændigheder får indblik i en lang række forskellige kulturer og baggrunde. Man kan også sige, at de bliver klædt på til at møde fremtidens virkelighed, for den vil jo være lige så rigt facetteret, siger lederen af KFUMs Institutioner på Glarbjergvej i Randers, Susanne Skytte.
Institutionerne ligger som en grøn oase midt mellem blokkene i Nordbyen. Her er både børnehave med bus, fritidshjem og ungdomsklub. Selv bussen ”Bøfle” er dekoreret i mangfoldighedens navn med børn i alle nuancer og med både briller, krøller, lyst og mørkt hår.
– Nogle gange bliver jeg spurgt, hvor mange tosprogede børn, vi har her, og jeg aner ikke, hvad jeg skal svare. Jeg ved det virkelig ikke. Men jeg ved, at vi har over 30 forskellige nationaliteter repræsenteret og at alt, hvad der foregår her i institutionen, er på dansk. Børnene taler også dansk, når de er her, siger Susanne Skytte.
De, der kommer helt uden dansk sprog lærer det lynhurtigt. Legen med de andre børn baner vejen.
Flyvetur til Syrien
Hvert forår er der den tradition, at både børnehavebørnene og fritidshjemsbørnene sammen med personalet ”flyver” til hvert barns forældres oprindelseslande.
Den lille flok førskolebørn stiller op på rad og række. De slår armene bredt ud til siderne som vinger og forestiller sig, at de sammen sidder i en flyvemaskine. Så begynder rejsen, og børnene sætter af og svajer fra side til side, mens de på deres fødder flyver ind i næste rum, hvor de lander foran et stort og farverigt verdenskort.
I dag skal de besøge pigen Hazna fra Syrien. Hun sidder forrest i cockpittet, og med sikker hånd peger hun på sit hjemland, og der er heller ingen tøven med at finde det syriske flag på listen af lande nedenunder kortet.
Haznas mor har i forvejen lavet mad fra Syrien, så alle børn kan smage specialiteterne.
I både børnehaven og fritidshjemmet er børnene vant til at smage på lidt af hvert, så de går om bord i maden med stor appetit, selvom den ser anderledes ud end frikadeller med rødkål og brun sovs.
Mens de spiser, snakker de også lidt om det fremmede land. Børnene hører, at Syrien har et indbyggertal på 18,4 millioner, og sammenlignet med Danmarks 5,5 millioner, så må Syrien være et stort land, synes de.
Lær en dyd og brug den
På Glarbjergvej går dyderne på skift i børnehaven, i fritidshjemmet og ungdomsklubben. I en periode stiller man for eksempel skarpt på det at være høflig over for hinanden. Andre dyder som tålmodighed, venlighed, ærlighed, betænksomhed, flid og hjælpsomhed kommer så senere på programmet i løbet af året.
Disse øvelser er velovervejede og dybt bevidste.
– Ja, i virkeligheden er der jo intet nyt i disse dyder, men måske har vi taget dem for givet, selvom de med tiden er gået lidt tabt eller er blevet udvandet. De trænger til fornyet fokus i vores nuværende virkelighed. Det ligger lige til højrebenet og koster ingenting at øve sig på dem, og resultaterne er gode.
Da den pædagogiske konsulent fra kommunen kom på tilsynsbesøg, lagde hun mærke til, at vi indøver dyderne eller almen dannelse om du vil, for børnene holdt pænt døren for hende.
– Også forældrene fortæller, at de bemærker en forandring i børnenes opførsel derhjemme og at de har gode samtaler om den aktuelle dyd med deres børn. Det bliver til en gave til alle, uanset hvor i verden du stammer fra for ingen forældre i verden ønsker andet, end at deres børn bliver høflige, hjælpsomme og ordentlige mennesker, siger lederen af KFUM’s Institutioner i Randers.
Fællesskabet
Hvis man forsøger at provokere Susanne Skytte, ved at antyde, at det måske kan være svært at være børnehave og fritidshjem i et socialt udfordret boligområde, der på et tidspunkt oven i købet er blevet kaldt ghetto af staten, lyser hun op i et stort smil.
– Det er da det, som også er med til at gøre vores job her spændende. Sådan er vilkårene, ikke alle børn har lige gode udgangspunkter så det er vigtigt for os, at vi hurtigt får skabt en nær relation til mindst en voksen her i huset. Vi har os selv som redskab kombineret med vores faglige, professionelle tilgang. Udfordringen er, hvordan vi finder ind til det enkelte barn? Hvad skal der til for at trøste? Lidt sang, lidt leg, lidt fodbold? Hvert eneste individ er forskelligt. Man lærer at læse børnene på travet, når de træder ind ad døren. Kort sagt er det relationerne, som bærer, flytter og virker. Alle børn har ret til at føle, at de er en del af fællesskabet og det er vores opgave, at få det til at ske.
Fantastiske Nordby
Allerede for 35 år siden, da Susanne Skytte trådte ind ad døren til KFUMs Institutioner i Nordbyen, kunne hun fornemme, at der var tale om et fantastisk sted.
– Vi ligger måske ikke det nemmeste sted i verden, men til gengæld er det det mest fantastiske sted. Jeg anser ikke Nordbyen for at være belastet, men måske snarere et socialt følsomt sted, som samtidig kan byde på mange stærke ressourcer og ikke mindst en fantastisk værdifuld mangfoldighed, siger hun.
Her står de gode historier i kø.
– Vi glæder os til jubilæet, hvor der blandt andet bliver budt på cirkusforestilling med artister fra hele verden, slutter Susanne Skytte.
Kommentarer