Samfund

Lykkeshøj Skov klar til urnebisættelser

I juni 2015 vedtog Randers Kommunes miljø- og teknikudvalg at placere en urnebegravelsesplads i Lykkeshøj Skov. Kirkeministeriet har nu godt fire år senere endelig godkendt vedtægterne for Søndre Urnebegravelsesplads, som bliver navnet på det nye tilbud til borgere i Randers Kommune.

– Navnet er ændret fra det oprindelige forslag Søndre Skovbegravelsesplads/Skovmindeplads i Lykkeshøj skov til Søndre Urnebegravelsesplads i Lykkeshøj Skov. Ministeriet har ønsket dette indarbejdet, så der ikke vil herske tvivl om, at der er tale om en begravelsesplads, der hører under begravelseslovens bestemmelser, samt at pladsen kun er til urner og ikke kistebegravelser – fortæller kirkegårdsleder ved Randers Kommune Thue de la Cour.

Plads til alle trosretninger
Søndre Urnebegravelsesplads i Lykkeshøj Skov ligger, som navnet antyder, i Lykkeshøj Skov. Urnebegravelsespladsen, der er på godt 2500 kvadratmeter og indtil videre har plads til 900 urnegrave, ligger lige nord for Lykkeshøj Rideskole med indkørsel til begravelsespladsen lige øst om rideskolen.

– Indbyggere i Randers Kommune er sikret ret til bisættelse i urnebegravelsespladsen. Til det formål er der til enhver tid reserveret 300 pladser. Urnebegravelsespladsen er uindviet jord, hvorfor urner fra alle trosretninger kan blive nedsat – pointerer Thue de la Cour.

Der er offentlig adgang til urnebegravelsespladsen, men der skal selvfølgelig tilstræbes sømmelig opførsel ved færdsel på urnepladsen.

Randers Kommune, Kirkegårdskontoret fører protokol og kort over urnebegravelsespladsen samt tilsyn i forbindelse med urnenedsættelser.

Urnegravstederne
Urnegravstederne udlægges som anonyme gravsteder på en halv gange en halv meter. Urnegravstederne kan ikke reserveres. Fredningsperioden for gravstederne er 10 år og kan ikke forlænges.

Der må ikke opsættes monumenter eller anden form for udsmykning, mindesmærker eller markering af urnegravstedet. Der må heller ikke være anden beplantning end den for skoven naturligt forekommende.

Der er mulighed for overværelse af urnenedsættelse på Søndre Urnebegravelsesplads. Det er kirkegårdskontoret, der fastsætter tidspunkt for nedsættelsen samt hvor urnen skal nedsættes.

Siden 2008 har det været muligt at blive begravet i naturen i Danmark. Folketinget vedtog den 22. maj 2008 en ændring i Lov om begravelse og ligbrænding. Ændringen indeholdt blandt andet muligheden for at anlægge skovbegravelsespladser uden kapel. Skovbegravelser var allerede dengang almindelige i Tyskland, Schweiz og Holland.

Kommentarer