Kultur

Livets Vand og Sange til verden

Livets Vand er et tværæstetisk kunstprojekt med performance og udendørs kunstværker,

De besøger flere steder langs Gudenåen fra Arnakkekilden i Silkeborg, ned langs Gudenåen og slutter på Samsø ved  havet. Der tages udgangspunkt i stedernes lokale historie og fortællinger, vandet og det liv det har skabt grobund for, som illustreres med udendørsværker og performances i perioden fra d. 1.6. til d. 16.6. Livets Vand er en del af Europæisk Kulturregions festival Genopdag, som man kan opleve i hele Region Midt i uge 23 og 24. De deltagende professionelle kunstnere og performere kommer fra flere steder i Danmark og andre lande som Sverige, Frankrig og Italien.

Hvert sted Livets Vand besøger, har et forskelligt fokus fra det andet, og ved Ulstrup er temaet Velstand mens det er Pramdragerens lod i Langå Egeskov. Det betyder at de udendørsværker der skabes på stedet, reflekterer over disse emner. Der er skabt 5 flåder som performerne sejler fra sted til sted ned ad Gudenåen. Flåderne fungerer som flydende scener, hvor der optrædes med fortællinger og musik, der tager udgangspunkt i det stedsspecifikke. Der arbejdes på professionelt plan med involvering af lokale, frivillige, foreninger og institutioner. De deltagende bliver inviteret ind i projektet med hver deres
færdigheder, og er med til at skabe værker og give hvert sted et nyt tvist med deres medvirken. Livets Vand optræder i Ulstrup d.9.6. og i Langå Egeskov d. 11.6.

Yderligere informationer om Ulstrup:
I Ulstrup kan man allerede nu se kunstværker skabt af skulptør Lars Waldemar på Dannebrogspladsen ved Ulstrup Marina. Der samarbejdes ligeledes med kunstgruppen UAC (Useful Art for Communities) om skabelsen af blomster af affaldsplast. Blomster og skulpturer bæres i procession fra Dannebrogspladsen til Ulstrup Slots arealer som en del af performancen d. 9. juni og placeres smukt i slottets have.

Den omrejsende performance trup ankommer på flåder, og lægger til ved kano ophalerpladsen kl. 13.00, hvor første del af forestillingen finder sted. Herefter bevæger publikum og performere sig, sammen med lokale skuespillere fra Busbjergspillene i et performativt optog op til Ulstrup Slot. Ved ankomst til slottet etableres et picnicområde, kunsten placeres i haverne, performere underholder om Livets Vand og klassisk sang fremføres på området af afgangselever fra Syddansk Musikkonservatorium. Afslutningsvis vil optoget føre publikum tilbage til Dannebrogspladsen, hvor der afsluttes med plantning af tre forgyldte æbletræer. Publikum inviteres til at medbringe egen picnickurv så begrebet ”Velstand” virkelig kommer i spil.

Yderligere informationer om Langå:
D. 11.6. fra kl. 17.00 til kl. 20.00 inviteres publikum til performance, picnic og fællessang i Langå Egeskov, samt optræden med Sange til Verden, fremført af elever fra Langå Skolens 0. – 8. klasses elever. Livets Vand og Station K samarbejder om denne event, hvor også lokale kunstnere bidrager med kunst i skoven og et ny skabt band der kalder sig ”De nye Rejsende” akkompagnerer aftenenes musikalske indslag. Alle

publikummer inviteres til at medbringe en picnic kurv med en ret til fællesbordet så der rigtig kan holdes gilde i skoven.

Der er mødested på P-Pladsen ved Skovlystvej 41 A. Herfra føres publikum ned til den gamle Jernbro, hvor publikum følger performerene der sejler på Gudenåen. Performerne lægger til land og underholdningen begynder på engen, mens andet akt foregår med forskellige indslag under vandringen gennem skoven. I lysningen etableres picnic, et nyskabt kunstværk skåret i træ afsløres, underholdning med Sange til Verden fremført af Langå Skoles 0 – 8 klasser akkompagneret af ”De nye rejsende” vil lyde i skoven. Sange til Verden er ny-komponerede sange der tager udgangspunkt i FNs 17 verdensmål. Materialet er skabt af Kulturprinsen (Viborg) sammen med lokale unge MGK musikere, professionelle musikere og billedkunstnere. Det er et tilbud til alle skoler i hele Region Midt, om at give børn og unge et musikalsk og æstetisk materiale af meget høj kvalitet, og det forventes allerede at ca. 5000 børn deltager i denne event i ugerne 23, 23 og 25.

På stien fra den gamle Jernbro hen mod Egeskoven kan allerede nu ses værker der er skabt af lokale børn i samarbejde med kunstner Jonna Bødskov og den lokale billedskole Fantasia. Her er teamet Pramdragerens liv og lod, illustreret med forskellige ansigtsudtryk skabt i gips. Disse værker skal minde os om at Gudenåen var en fragtvej, og at pramdragernes hårde slid har været med til at skabe grobund for byer og velstand langs hele Gudenåen.

Kommentarer