Randers By

Liv og glade dage på Håndværksmuseet i Randers Ugen

Der er gang i mange af de 23 værksteder på Håndværksmuseet, når museet markerer Randers Ugen med ekstraordinært formiddagsåbent og mange åbne værksteder. Her er det børstenbinder Hans-Jørgen Vester, der er i gang i sit værksted. Pressefoto

Ekstra mange frivillige håndværkere befolker Håndværksmuseet i Randers Ugen. Og så slår museet tilmed dørene op allerede om formiddagen. Sådan markerer Håndværksmuseet den festlige uge i byen og forventer, at mange kigger forbi det charmerende museum.

– Mange randrusianere bruger festugen som anledning til at se nærmere på det lokale kulturliv og deltage i forskellige arrangementer. Den er vi helt med på her på Håndværksmuseet. Det er også vores erfaring, at vi får en del gæster om formiddagen, hvor vi ellers normalt har lukket, fortæller museumsinspektør og daglig leder af Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård.

Frivillige møder talstærkt op

I Randers Ugen åbner Håndværksmuseet dørene allerede klokken 10 – mod normalt klokken 12 – både tirsdag den 15. og torsdag den 17. august. Museet lukker igen klokken 16. Museet er åbent tirsdag, torsdag og lørdag.

I åbningstiden kan gæster glæde sig til at møde mange af de frivillige håndværkere, som tilsammen er museets hjerte og omdrejningspunkt. Randers Ugen er også for dem en særlig dag, hvor der er skruet ekstra op for hyggen og de gode snakke om håndværk i gamle dage. Særligt mange af museets autentiske værksteder er de to dage i Randers Ugen bemandet af de pensionerede håndværkere, der meget gerne viser rundt og fortæller om deres fag.

Så vanker der øl-bøde!

Museet rummer et væld af gode historier om håndværkere og gamle dage.

– I håndværkerlavenes vedtægter tilbage fra år 1484, stod der blandt andet, at den, der kalder en andens kone noget meget grimt, skal give en halv tønde øl i bøde (cirka 65 liter)!, fortæller Inger Marie Hyldgård.

Kendte og mindre kendte håndværk

Museets samling af gamle værksteder består af 23 forskellige håndværksfag. Her findes både de kendte og berømte som Randers Handsker og Randers Reb samt de mere beskedne værksteder som for eksempel børstenbinderen og guldsmeden, der med ganske lidt værktøj skaber fine produkter.

Eneste tilgængelige smedje

På Håndværksmuseet finder museumsgæsten også byens eneste offentlig tilgængelige smedje, hvor de gamle smede fra museet i Randers Ugen har tændt op og står klar ved essen. Hammerens klang på ambolten er nærmest blevet et symbol på gamle håndværksfag.

Kommentarer