Langås legende fisk har fundet sin rette plads
De små fisk springer lystig i vandet på det lille torv ved Langå Sparekasse. Billedhugger Flemming Holms 22 år gamle skulptur har fået et løft. Det sker samtidig med at Langå er i gang med en byfornyelse i en tid, hvor byens kulturliv og kreative ildsjæle blomstrer.
På en sommerdag er Flemming Holm kørt fra sit hjem og atelier i Hjørring for at besigtige sit værk ”Legende fisk”. Det blev i sin tid hugget ud af blok granit fra en gammel jernbanebro. Opgaven fik han af den lokale sparekasse, som skænkede skulpturen til den daværende Langå Kommune.
– For mig er Langå noget med fisk, Gudenåen og jernbanen. Det er tre elementer, som jeg samlede i denne skulptur. Og jeg synes stadig, at den holder her i 2018, fortæller Flemming Holm.
”Legende fisk” manglede vand da skulpturen blev stoppet til med blade og skidt – ja, selv endda pizzabakker, efterladt at sultende ungersvende, dengang fiskene tidligere var placeret tæt ved et pizzeria. Noget måtte gøres, men hvad? I forbindelse med Langås byfornyelse blev der fundet en løsning. De ”Legende fisk” springer nu på sparekassens lille torv.
– Det passer så godt til skulpturen. Samspillet med sparekassens facade, og så med de små trapper, der er lavet som en slags amfitribune. Her kan man sidde og så på at fiskene springer, siger Flemming Holm.
Samme tanke har sparekassens konstituerende direktør Anders Myrhøj, der fortæller at både kunder og personalet er meget glade for skulpturen.
”Legende fisk” er en af Randers Kommunes 68 skulpturer, der er placeret rundt omkring i byrummet. Når vandet står stille spejler fiskene sig i overfladen. Fiskene er ikke en særlig art, men mere symbolet på at Langå er et sted med vand og mange fisk – sådan er det i dag, og sådan var det det da skulpturen første gang blev placeret i Langå.
– Man kan vel nærmest sige, at de ”Legende fisk” er tidsløse. Og hvem ved, måske får fiskene i fremtiden selskab af andre kunstarter i byen, ”slutter Flemming Holm med henvisning til den lille amftribune.
Kommentarer