Langå: Topmoderne klubhus åbner i dag lørdag
Nye faciliteter skaber glæde blandt foreningerne. En ny strategi for at uddele midler til anlægsprojekter har været en succes, og det står det nye klubhus i Langå som et eksempel på.
I dag lørdag den 6. april kan frivillige og spillere i Langå IK være glade og klappe hinanden på skuldrene. Efter mange års ønske, står et spritnyt klubhus klar til at skabe rammerne om bevægelse og gode oplevelser for store og små.
Klubhuset erstatter en gammel børnehave, som har fungeret som klubhus, samt et gammelt hus fra 1954, der fungerede som omklædningsfaciliteter. De nye faciliteter kommer til at fungere som meget mere end et klubhus i traditionel forstand.
– Vi har tænkt os at bruge klubhuset som et mediecenter. Når du kommer ind i klubhuset, finder du informationsskærme, der fortæller om lokale aktiviteter. Det taler ind i foreningens formål, som netop er fællesskab og at samle lokalsamfundet, fortæller formand i Langå IK, Jan Mørup.
Han kan berette om, hvor vigtigt gode faciliteter er for at tiltrække medlemmer og gøre det attraktivt at motionere.
– En af årsagerne til, at kvindefodbold gled ud i sandet i vores forening, var omklædningsforholdene. Simpelthen fordi de ikke var helt opdaterede. Vi oplevede, at det var en barriere for kvinderne, og det fik dem til at blive væk, når de skulle klæde om i de gamle faciliteter, forklarer Jan Mørup, der håber, at de nye faciliteter kan skabe en blomstring i blandt andet kvindefodbolden.
At pulje midlerne har skabt glade foreninger
Første spadestik til det 500 kvadratmeter store klubhus blev taget i fællesskab af borgmester Torben Hansen og Jan Mørup i marts sidste år. Det gode samarbejde mellem kommunen og foreningen har kendetegnet processen med at bygge klubhuset, der er finansieret af anlægsmidler fra Randers Kommune og herudover af foreningen og lokale sponsorer.
Langå Klubhus er et af de anlægsprojekter, der står færdigt efter, at Randers Kommune valgte at pulje midlerne til anlægsprojekterne på fritidsområdet for en 4-årig periode fra 2018 til 2021. Den utraditionelle metode har skabt gode muligheder for samarbejde, udvikling og at tænke stort.
– Sidste år inviterede vi i Sundheds-, idræts- og kulturudvalget foreningerne til en idrætskonference, hvor de fik mulighed for at byde ind med forslag til, hvad de samlede midler skulle bruges til. Den inddragelse af foreningerne har betydet, at alle foreninger har følt sig hørt og set, fortæller Louise Høeg, der er formad for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget.
Der er mange anlægsprojekter i støbeskeen, hvoraf Langå Klubhus er en af de foreninger, der har fået realiseret drømmen om nye faciliteter.
– Vi har været rigtig tilfredse med, at vi har kunne tilgodese mange foreninger ved at pulje midlerne. Alle har været glade for den måde, hvorpå vi har uddelt midlerne. Samtidig synes vi, at foreningerne har gjort et stort og flot stykke arbejde med at skaffe finansiering og støtte til projekterne, fortæller Louise Høeg.
Foreningerne står overordnet selv for 25 procent af finansieringen af anlægsprojekterne, som samlet kommer til at koste omkring 94 mio. kr.
Link til video animation: https://www.youtube.com/watch?v=96xtaoA0ns4&feature=youtu.be
Kommentarer