Et lærerigt indblik i SOSU-faget
Køleskabet bugner af frisk pålæg og nyt rugbrød. Victoria Tapdrup Thomsen befinder sig i en ældrebolig og kan forstå på ejeren af køleskabet, at vedkommende har meget familie tilbage, som er gode til at komme forbi med nye forsyninger.
Det er første dag ud tre, hvor det vanlige skoleskema er skiftet ud med livet som SOSU-assistent. Senere skal hun møde en beboer, der stort set ikke har nogen pårørende, som kommer forbi med mad til køleskabet. Det er de små detaljer, som gør det største indtryk på den 14-årige elev fra 8. klasse på Vestervangskolen.
Victoria Tapdrup Thomsen er én af de mange unge i Randers Kommune, som via det nye initiativ Virksomhedsugerne skal have et større kendskab til erhvervslivet og blive klogere på uddannelses- og jobmuligheder. Den kommunale indsats er rettet mod 8. klasserne på de randrusianske folkeskoler. Og dagene som SOSU-assistent har sat tankerne i gang.
– Jeg tænkte, at SOSU-assistent ikke var noget specielt, men nu kan jeg jo godt se, at det er et hårdt arbejde og et stort ansvar at skulle have andre menneskers liv i hænderne, siger Victoria Tapdrup Thomsen.
Oplysning er vejen frem
Efter at have arbejdet i køkkenet, støvsuget og hjulpet de ældre med plejen, så vender Victoria Tapdrup Thomsen og de andre 8. klasses elever snuden mod et mødelokale. Her møder de uddannelseskonsulent i Randers Kommune Bente Juulsgaard. Hun spørger ind til deres tanker og oplevelser efter at have været ude i “SOSU-virkeligheden”.
Rundt om bordet vokser historierne frem. De unge har virkelig fået en på opleveren, fornemmer man. Da snakken falder på aflastning af borgere, så viser det sig, at en af de unge er blevet helt integreret på Ældrecentret Rosenvænget: “Vi fik en ind… eller Rosenvænget fik en ind til aflastning”. Det lille ‘vi’ er første skridt på vejen til at flere får øje på, at man hjælper mennesker som SOSU-assistent. Det er blandt derfor, at Virksomhedsugerne er en god ting, ifølge Bente Juulsgaard.
– De unge skal vælge lige præcis det, som passer til dem. Vi ønsker ikke, at alle bliver SOSU-assistenter efter at have deltaget i Virksomhedsugerne. Det handler lige så meget om, at de får indsigt i, hvad faget går ud på, og så behøver de ikke vælge at blive SOSU-assistent. Men det er da klart, at vi vil selvfølgelig gerne have, at der er flere der tænker, at SOSU er noget for mig, fordi vi har alt for mange, der starter på en gymnasial uddannelse, siger Bente Juulsgaard og håber på, at færre vil gå fejl i byen, fordi de nu er klar over, at de har andre muligheder end at gå på handelsskolen eller det almene gymnasium.
Virksomhedsugerne i Randers Kommune startede i Uge 43 og kører i Uge 44 samt Uge 47.
Kommentarer