Kultur

Kunstakademi i Randers er blevet dobbelt så stort

Medarbejder i GAIA, Lis Werner Jensen, hjalp borgmester Torben Hansen med at klippe snoren - som er et kunstværk lavet af Maiken Buchardt. GAIAs Pernille Riebeling Hansen og Bartosz Lucjan Andrzejczak hjalp med at holde snoren. Foto: Randers Kommune.

GAIA Museum og kunstnerakademiet GAIA Akademi indviede nye lokaler i Lene Bredahls Gade onsdag 26. maj. Hos de inviterede gæster var henrykkelsen tydelig over de nye lokaler, som giver kommende museumsgæster mulighed for et dybere indblik i outsiderkunsten.

GAIA Akademi kan nu invitere gæster inden for i sine nye, 600 kvadratmeter store lokaler, hvor kunstgenren outsiderkunst præger staffelier og arbejdsborde. Akademiets lokaler ligger i umiddelbar forlængelse af GAIA Museums kunstsamling, som består af værker af både af lokale, nationale og berømte internationale kunstnere, og nu kan museumsgæster samtidigt besøge kunstakademiets værksted, hvor kunstnerne skaber deres værker.

GAIA Akademi i Lene Bredahls Gade inviterer nu musumsgæster indenfor i kunstnernes værksteder. Foto: Randers Kommune.

Indvielsen af lokalerne onsdag eftermiddag var som så meget andet ramt af forsamlingsrestriktionerne, og derfor var kun nogle få gæster indbudt – akademiets kunstnere, medarbejdere og personale fra hele GAIA, repræsentanter fra Randers Kommune – sammen med GAIA Akademis bestyrelse.

Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune, kom også forbi museets farverige lokaler for at fejre den store dag og sætte et par ord på stedets vigtighed:

“Stort og hjerteligt tillykke med de her helt fantastisk rammer. De nye lokaler er et sted med højt til loftet – også mentalt – og kunsten her er lavet med så meget følelse, indlevelse og omhu. Det er en stor glæde at se så mange glade mennesker og så meget flot kunst. GAIA er kendt for at gå forrest for outsiderkunsten, og det her sted kan vi alle sammen være fabelagtigt stolte af,” sagde Torben Hansen.

Efter talen blev lokalerne indviet med et klip af den røde snor, og borgmesteren blev budt på en rundvisning i kunstværkstedet. Indvielsen blev afrundet med en anretning i GAIA’s café, Café GAIA Papaya, som matchede de farverige kunstlokaler.

Mere plads til kunsten

Indvielsen af de nye lokaler har været udskudt på grund af Corona, og det er til stor glæde for GAIAs leder, Anna Noe Bovin, at de nye lokaler endelig får den officielle indvielse:

“Jeg glæder mig meget over de nye lokaler. Der er højt til loftet og et smukt ovenlys, som giver rigtig gode rammer for kunstnernes arbejde. Derudover er det helt fantastisk, at vi har fået en naturlig sammenhæng mellem GAIA Museums internationale kunstsamling og GAIA Akademi, så museumsgæsterne både kan se udstillingerne og også se, hvad GAIAs kunstnere arbejder med i det daglige.”

På GAIA Akademi arbejder kunstnere med kunst i alverdens former og farver, og GAIA huser også en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse med både kunstlinje og fem forskellige praktiske linjer at vælge i mellem. Fælles for GAIAs tilknyttede kunstnere er, at det er mennesker med særlige behov – det kan være på grund af udviklingshæmning, downs syndrom, autisme og andre tilstande. Deres kunst er betegnet som outsiderkunst, som er en kunstform, der er kendt for at være drevet af lidenskab og autentisk skabelsesinstinkter snarere end bevist kunstfærdighed og akademiske standarder.

Der er fri entré til GAIAs udstillinger og værksteder, og til efteråret holder museet åbent hus arrangement.

Kommentarer