Randers By

Kritik af Borupvænget tages op på næste møde i Omsorgsudvalget

Når Omsorgsudvalget i Randers Kommune mødes første gang efter sommerferien er Borupvængets demensafsnit på dagsordenen. Her skal politikerne drøfte en redegørelse, som er udfærdiget på baggrund af to pårørendes kritik af forholdene på plejehjemmet, og som Randers Netavis har beskrevet i flere artikler.

Randers Netavis er orienteret om, at centerleder Annette Sørensen sammen med centersygeplejerske Lene Asferg tirsdag i sidste uge havde indkaldt til informationsmøde med plejehjemmets beboere og pårørende. Anledningen var artiklerne i Randers Netavis, hvor pårørende rettede en alvorlig kritik mod plejehjemmets demensafsnit, afdeling 1.

Til informationsmødet var ikke alene beboere og pårørende fra demensafsnittet inviteret, men hele plejehjemmet.

”Det betyder meget for os, at artiklerne ikke giver anledning til utryghed for hverken beboere eller pårørende. Ved mødet vil vi informere om sagen, og svare på eventuelle spørgsmål desangående,” stod der i mødeindkaldelsen.

Randers Netavis har også kendskab til, at Helle Pedersen og Lotte Christensen har været indkaldt til et møde med kommunens ældreafdeling. Helle Pedersen og Lotte Christensen er de to pårørende til beboere på Borupvænget og de to kvinder, som fik sagen mod Borupvænget til at rulle. Mødet skulle blandt andet belyse de pårørendes kritik og indgå i en redegørelse, som byrådspolitikerne Susanne Nielsen (DF), og Iben Sønderup (S) havde krævet.

Redegørelsen foreligger nu, og direktør for sundhed, kultur og omsorg i Randers Kommune, Erik Mouritsen, bekræfter, at redegørelsen indeholder kritik af forholdene på demensafdelingen.

Han oplyser videre, at der i februar i år blev afholdt et møde for alle pårørende og medarbejdere, hvor det blev drøftet, hvordan tingene kunne gøres anderledes og forbedres på demens-afsnittet. Der blev herefter sat en proces i gang, som konsekvens af kritikpunkterne.

Helle Pedersens og Lotte Christensens oplevelse er, at der siden intet er sket, og i nogle tilfælde er forholdene for deres pårørende blevet værre.

Omsorgsudvalget mødes og den 23. august.

Intet statsligt tilsyn siden 2015

I Sundhedsstyrelsens tilsynsrapport fra 2015, konkluderes det, at der er fundet fejl og mangler, som indebærer risiko for patientsikkerheden. I den samme rapport oplyses det, at der skulle have været foretaget et fornyet tilsyn i 2016.

Det er imidlertid ikke sket.

Det skyldes ifølge overlæge ved Styrelsen for Patientsikkerhed Jan Greve, at en lovændring betød, at der fra 2016 kun skal gennemføres tilsyn stikprøvevis på ca. hvert tiende plejehjem.

– Endvidere gennemfører styrelsen tilsyn reaktivt, hvor klagesager, indberetninger m.v. peger på konkrete problemer, som styrelsen skal følge op på. Dette har ikke været tilfældet på Borupvænget i 2016, oplyser Jan Greve.

Det har endnu ikke været muligt at få svar fra styrelsen om, hvorvidt de mange klagesager vil betyde yderligere tilsyn på Borupvænget.

Kommentarer