Kriminaliteten falder i Randers – færre plaget af indbrud
Antallet af indbrud og anden kriminalitet i Randers Kommune er stærkt faldende. Det forklarede chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen på det årlige pressemøde på politigården i Aarhus.
I 2016 blev der i Randers kommune anmeldt 1.105 indbrud. I 2017 var dette tal faldet til 941, hvilket svarer til en forbedring på 15%. Generelt er det samlede antal anmeldelser af kriminalitet faldet fra 5.931 i 2016 til 4.360 i 2017, hvilket er et fald på hele 27%.
Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen er overbevist om, at det – ud over politiets indsats – blandt andet er hjulpet på vej via nabohjælp, som er meget effektivt.
Politiet har afholdt borgermøder, hvor der er givet oplysninger om, hvordan ens bolig kan sikres mod indbrud, samt hvordan man generer indbrudstyvene mest muligt.
Østjyllands Politi er også begyndt at kigge mere analysebaseret på indbrudsstatistikken, og derfor lægges politiets patruljeringer efter, hvor der er størst sandsynlighed for, at indbruddene kommer.
Til gengæld er der sket en stigning i antallet af tricktyverier. Derfor har Østjyllands Politi tilbudt blandt andre Ældre Sagen at komme ud at lære, hvordan de ældre kan beskytte sig mod tricktyverierne.
I samarbejde med kommunerne i politikredsen oplyses også om digital tryghed.
Også antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet er steget. Klaus Arboe Rasmussen siger til Randers Netavis, at det er svært at efterforske sådanne sager, fordi mange af svindlerne sidder udenfor landets grænser.
Østjyllands Politi har ligeledes været stærkt involveret i forebyggelse af radikalisering. Aarhus var vært for omkring 55 deltagere fra 47 lande, hvor der blev udvekslet viden og erfaringer om forebyggelse af radikalisering.
Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen erkender overfor Randers Netavis, at det kan være svært at måle effekten af politiets indsats. I den forbindelse gjorde han opmærksom på den nationale hotline, hvor man fra klokken 8 – 22 kan ringe på 41 74 90 90, såfremt man har mistanke til at en person er ved at blive radikaliseret. Henvendelsen kan også ske anonymt.
Året 2017 var præget af at hele Region Midtjylland var involveret i Kulturby 2017. Hertil havde Østjyllands Politi forberedt sig godt og har haft mange møder med arrangører og de involverede kommuner, herunder Randers Kommune.
Politidirektør Helle Kyndesen oplyste, at den største begivenhed var åbningen i Aarhus, hvor 70.000 mennesker deltog. Det forløb fredelig og roligt hele aftenen. Ikke en gang et lommetyveri, og det var karakteristisk for alle arrangementer, fortalte politidirektøren.
Klaus Arboe Rasmussen kom også ind på drabet i Randers den 22. december. Der var spor som førte til, at to mænd og en kvinde i Nordjylland hurtigt kom i politiets søgelys. Derfor var der et tæt samarbejde med Nordjyllands Politi, og da de fik indikationer på, at de mistænkte havde forladt landet, blev der etableret et tæt samarbejde med tysk politi. Det førte til, at de mistænkte blev anholdt juleaftensdag klokken 16:45 i nærheden af Neumünster i Tyskland.
Han kunne ikke give yderligere oplysninger om sagen endnu. Der har været lukkede døre i retsmøderne, og kan derfor heller ikke oplyse, om drabet er rockerrelateret.
Drabet har givet Østjyllands Politi ekstremt meget arbejde, men Klaus Arboe Rasmussen var tilfreds med, at det lykkedes at anholde de mistænkte så hurtigt.
Chefpolitiinspektøren gjorde også lidt reklame for politi-app’en. Her kan man eksempelvis tjekke om cyklen er stjålet, hvis man skal købe brugt cykel. Borgerne kan gøre opmærksom på ulovligt parkerede biler, cykler smidt i en busk, og mulige spritbilister. Østjyderne sender cirka 100 tip om måneden gemmen applikationen.
Han er overbevist om, at det er tip, som politiet nok ikke ville have fået, hvis app’en ikke havde eksisteret, og han understregede at politiet er glad for den, fordi de får en masse gode tip ind både til efterforskning og til at forebygge.
Østjyllands Politi har i årets løb udført diverse færdselskampagner. Her er der lagt vægt på manglende opmærksomhed ved blandt andet håndholdte telefoner. Samtidig har betjentene foretaget kontroller for at fange spiritusbilister og bilister som er påvirkede af narkotika. Disse kampagner har været bredt forankret i hele politikredsen.
Hjemmeværnets aflastning af politifolk til grænsekontrol har betydet, at et antal betjente nu er tilbage i kredsen.
Klaus Arboe Rasmussen understregede, at antallet af patruljer på gaden hele tiden har været det samme, fordi Østjyllands Politi har lagt vægt på en hurtig udrykning til borgerne.
Aflastningen betyder på sigt, at sagsbehandlingen af sager vil blive reduceret.
Østjyllands Politi har fire geografiske enheder: En hovedpolitistation i Aarhus samt politistationer i Aarhus Vest, Randers og Grenaa.
Politikredsen omfatter kommunerne Randers, Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Aarhus, Odder og Samsø.
Herudover er der seks nærpolitistationer i Ebeltoft, Rønde, Allingåbro, Hammel, Hadsten og Odder samt en landpolitibetjent på Samsø.
Østjyllands Politi er dækket af to retskredse i Aarhus og Randers, hvor der også er arresthuse.
Kommentarer