Kongeligt besøg i Spentrup og Hvidsten for at fejre befrielsen
Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte deltager i befrielsesgudstjeneste i Spentrup Kirke og kransenedlæggelse ved Hvidsten Kro på søndag den 11. oktober.
Den 4. maj var det 75 år siden, frihedsbudskabet lød fra BBC og den tyske besættelsesmagt kapitulerede. Det bliver markeret med et stort anlagt arrangement den 11. oktober, da de planlagte begivenheder på selve befrielsesaftenen måtte aflyses på grund af corona-pandemien.
Klokken 10.25 ankommer prinsessen til Spentrup Kirke, hvor hun deltager i en befrielsesgudstjeneste med skuespiller Bodil Jørgensen som gæsteprædikant.
På grund af covid-19 restriktioner er det samlede deltagerantal begrænset til 80, hvorfor interesserede borgere, som ønsker at deltage i gudstjenesten, bør møde op i god tid.
Fra Spentrup kører Prinsessen til Hvidsten Kro, hvor hun besøger en udstilling i havesalen, som spejderbevægelsen har lavet sammen med Lyshøj Mølle.
Fra Spejderbevægelsen var mange involveret i det illegale arbejde under besættelsen, alene fra FDF i Randers deltog 48 i modstandskampen.
Lyshøj Mølle udstiller genstande, som har tilhørt Henning Andersen, der var medlem af Hvidstengruppen, og én af de otte fra gruppen, som blev henrettet.
Efter en frokost på kroen med inviterede gæster vil Prinsessen nedlægge en krans i Mindelunden, hvor de otte henrettede modstandsfolk fra Hvidstengruppen ligger begravet.
Herefter overflyver to F16-jagere Mindelunden, og spreder røg i modstandsbevægelsens farver, og de efterfølges af Herkules transportfly, hvorfra to jægersoldater springer ud i faldskærm og lander i nærheden af Mindelunden.
De to jægersoldater vil overbringe en gave til Prinsesse Benedikte, og herefter slutter hendes deltagelse i mindehøjtideligheden.
Styr på sikkerheden
Efter Skuespiller Bodil Jørgensen holder foredrag for betalende gæster. Herefter afspilles frihedsbudskabet, og sangerinden Pernille Ranch synger ”En Lærke Letted.”
Som afslutning på arrangementet vil personel fra Stützpunkt Nord, E-gruppen, Tommies og Salsagruppen simulere en kapitulation, hvor tyskerne overgiver sig til engelske og amerikanske soldater.
Arrangørerne henstiller kraftigt til, at anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne bliver fulgt nøje, og arrangementet gennemføres med de tilladte 50 personer.
Østjyllands Politi vil desuden være til stede og påse, at alle restriktioner overholdes.
For at give så mange mulighed for at overvære begivenhederne, bliver hele arrangementet livestreamet på flere platforme.
Arrangementet støttes af Frihedsfonden, Randers Kommune, Gardin Lis og Randers Storcenter.
Kommentarer