Randers By

Kom tæt på middelalderens mønter og magtkampe

Grib chancen for at komme helt tæt på historien om Danmarks første mønter og møntvæsen på en omvisning i særudstillingen Mønt og Magt. Her fortæller museumsinspektør Thomas Guntzelnick Poulsen og manden bag udstillingen med en mønt fra 1000-talsskatten fra Robstrub. Du kan se hele skatten på omvisningen i udstillingen. Foto: Museum Østjylland.

Læn dig tilbage og nyd en personlig omvisning, når tilrettelægger af udstillingen Mønt og Magt museumsinspektør, Thomas Guntzelnick Poulsen, fortæller på Museum Østjylland.

Hør på omvisningen om, hvordan mønter blev lavet i middelalderen og prøv eventuelt selv at slå en mønt i udstillingens møntværksted. Kalkmaleriet fra Skt. Barbara Kirke i Kutná Hora i Tjekkiet viser en sølvsmed i fuld sving med at fabrikere sølvmønter. Foto: Juan Antonio Sendra.

På omvisningen kommer du helt tæt på historien om mønternes og magtens verden i middelalderens Danmark, hvor der skete et grundlæggende skifte i måden at styre og kontrollere et land på.

Den nyåbnede særudstilling Mønt og Magt – Kongemord, helgener og falske mønter i middelalderen viser den fascinerende historie om, hvordan kongemagten og mønten arbejdede sammen om at skabe et stærkt rige i Norden.

”Mønterne i udstillingen fortæller hver især deres egen lille del af danmarkshistorien.
Enkelte, som Randers-mønterne, er endda direkte knyttet til vigtige begivenheder, som mordet på Knud den Hellige, ” fortæller Thomas Guntzelnick Poulsen.

Fra rå magt til love og regler

I første halvdel af middelalderen udvikledes efter europæisk forbillede i Danmark en ny type kongemagt, der ikke mere – som i vikingetiden – baserede sig på rå magt. En meget vigtig brik i den udvikling var et fælles møntvæsen, hvor kongen kontrollerede og stod som garant for møntens værdi.
Den nye kongemagt baseredes nu på handel, love og muligheden for at kontrollere mønten gennem et veludviklet administrationsapparat. 

”På den måde kunne man skaffe penge til kongemagtens opretholdelse og udfoldelse, ” forklarer museumsinspektøren.

Mønter, den første massekommunikation

Samtidig var mønterne også den tidligste form for massekommunikation, internettet før internettet, kan man sige! Via mønterne havde kongen en unik mulighed for at kommunikere visuelle budskaber ud til hele befolkningen. 

”Vi har nogle virkelig flotte mønter i vores store samling, så det er fantastisk nu at få lov til at vise dem frem for publikum, ” siger en begejstret Thomas Guntzelnick Poulsen.

Fakta

  • Omvisning i udstillingen Mønt og Magt, torsdag den 24. februar 2022 kl. 16 – 17 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
  • Billet: 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”.

Kommentarer