Debat og politik

Klimasikring kræver realisme – ikke betonfantasier i sommervarmen

Af Henrik Rejnholt Andersen, Moderaterne
Kandidat KV25, Randers Kommune | Østjyllands Storkreds, Medlem af Folketinget

Kære Anker Boje og Østbroen.

Tak for jeres seneste indspark til sommerunderholdningen i Randers. Det er jo nærmest blevet en tradition: Endnu en uge, endnu et forslag om betonmure og sluseanlæg. Denne gang med inspiration fra Kolding – en by, hvor fjorden modtager 65 gange mindre vand end Randers. Ja, du læste rigtigt: 65 gange mindre.

Lad os slå fast, hvad enhver ekspert – og enhver, der kan stave til “hydrologi” – ved: Når man bygger en sluse ved Udbyhøj og samtidig forsøger at “beskytte” fjorden med betonvægge, så skaber man ikke sikkerhed – man skaber bagvand. Altså: Vandet fra Gudenå kan ikke komme ud, så det stiger. Og hvad sker der så? Jo, det oversvømmer præcis de lavtliggende områder, man ville beskytte – både i og uden for Randers.

Østbroen bryster sig af at ville beskytte “alle” – men ender i virkeligheden med at oversvømme hele oplandet. Ikke bare Vorup Enge og fjordnære huse, men også de mange områder opstrøms, der så bliver ramt. Det er tragikomisk. Og det vidner desværre om en grundlæggende misforståelse af, hvordan vand bevæger sig – og hvordan Klimabroen og det samlede Klimabånd faktisk fungerer.

For her er forskellen: Klimabroen og Klimabåndet er en helhedsorienteret løsning. Den arbejder MED naturen – ikke imod den. Den skaber plads til vandet, regulerer det, og sikrer, at Randers får både klimasikring og bedre mobilitet i ét og samme greb. Det er faktisk en slags ingeniørkunst, vi i Danmark er berømte for. Ikke en tilfældig skitse på bagsiden af en serviet i Østjyllands Sommerland.

Klimabroen er ikke perfekt – men den er klog, fleksibel og fremtidssikret. Og så står over 80 % af byrådet bag. Det er, hvad man kalder bred opbakning. Ikke symbolpolitik. Ikke ønsketænkning. Ikke sommervarm forvirring.

Og ja, der vil være ekstreme hændelser – de såkaldte 100-års hændelser – hvor ingen løsning kan stå alene. Men i stedet for at bygge “kinesiske mure” langs fjorden burde Østbroen måske i stedet bruge lidt tid på at sætte sig ind i, hvordan Klimabroen faktisk virker.

Forstå nu en gang for alle, at Klimabroen ikke bare er en bro – den er en del af et system, der virker. Det er ikke et monument over forfængelighed – det er en praktisk løsning. Den bedste for Randers.

Om det er sommervarmen, der er gået Anker Boje til hovedet, skal jeg ikke kunne sige. Men kære Østbroen: Slå koldt vand i blodet. Og lad os så komme videre med de løsninger, der rent faktisk kan holde Randers tør.

Kommentarer