Klimaplan og vindmøller: Randers kan ikke redde klimaet
Debatindlæg af Jens Peter Hansen, medlem af Randers Byråd (V).
Hverken Randers eller for den sag skyld Danmark kan redde verden i forhold til klimaforandringer. Men vi kan som det gode eksempel vise verdenen, hvordan og at den kan reddes. Det er bydende nødvendigt – der er som bekendt ikke en planet B.
Randers Byråd traf på byrådsmødet mandag aften to vigtige beslutninger, der trækker i den rigtige retning, og som vore børn og børnebørn vil takke os for.
Et stort set enigt byråd vedtog Klimaplan 2035 – kun Dansk Folkeparti stemte imod, og Henning Jensen Nyhuus (S), Leif Gade (S) og Daniel Madie (K) undlod at stemme. Med denne vedtagelse har vi fastlagt klimamålene for 2035 til maksimalt 1.5 ton CO2 per indbygger per år, og at 75 procent af det samlede energiforbrug skal komme fra vedvarende energikilder. Disse målsætninger flugter fint med det nationale mål om, at Danmarks energiforsyning skal være fossilfri i 2050.
Vi er godt på vej. Takket være, at vi trods alt har fået sat en del vindmøller op, er vi nu på 52 procent vedvarende energi. PÅ CO2 fronten er vi faldet fra 6.8 ton i 2007 til nu 3.1 ton primært på grund af biobrændsler hos Verdo og vindmøllerne.
Klimaplanen er ikke blot gode intentioner – der sættes politisk handling bag. På byrådsmødet besluttede et enstemmigt byråd at sende Overgaard vindmølle projektet i høring. Her gjorde jeg i december 2016 mit til, at vi nu har lavet en helhedsplanlægning, der potentiel giver mulighed for udskiftning af 30 eksisterende møller og opsætning af 16 nye. Det vil blive Danmarks største vindmøllepark på land med en investering på det dobbelte af Klimabroen og Byen til vandet projektet.
Underlig nok er nogle imod vindmøller, fordi samfundet giver tilskud til produktion af vedvarende energi. Det er vel bedre, at tilskuddet – om man kan lide det eller ej – havner i Randers kommune frem for andre steder?
Om møllerne får tilskud og i så fald hvor meget, vides ikke. I 2018 & 19 bliver der såkaldte teknologineutrale udbudsrunder, hvor havvind, landvind og solceller skal konkurrere om en tilskudspulje, der tildeles, til de projekter, der kræver mindst tilskud. Jeg håber og forventer, at Overgaard er konkurrencedygtig, så de ældste af nuværende bliver udskiftet og nye kommer op i 2019 eller 20.
Kommentarer