Kan han blive den nye borgmester i Randers?
I Randers har man tradition for, at vælge en socialdemokrat eller – i de senere år – en venstremand til borgermesterposten. Det kan dog blive anderledes til kommunevalget i 2017, hvis det står til Radikale Venstre og Velfærdslisten.
Der har længe været ond stemning Randers Byråd, hvor beskyldninger og anklager er fløjet frem og tilbage imellem partierne i byrådssalen. Formand for Radikale Venstre i Randers, Hans Toftdahl, argumenterer i et læserbrev for, at uroen byrådet i realiteten skyldes et samarbejde mellem de to største partier – Socialdemokratiet og Venstre.
– Randers kommune har mere end nogensinde brug for en samlende borgmester, og den type borgmester findes bedst hos et af de mindre partier. Simpelthen fordi en sådan borgmester tvinges til at tale med alle byrådets partier/lister for at få flertal, skriver han blandt andet i læserbrevet, som du kan se her: S og V ledelse er en realitet.
Mogens Nyholm, som i øjeblikket er det eneste byrådsmedlem for Radikale Venstre i Randers, er klar til at gå efter borgmesterposten:
– Et lille parti er nød til at tale med flere partier for at opnå flertal. Det vi har haft i mange år i Randers er to store partier med DF som halehæng, der rotter sig sammen, og som ikke er modtagelig for vi andres argumenter. I Randers har vi aldrig prøvet, at en borgmester har været nødsaget til at tænke samlet, siger Mogens Nyholm, der har over 10 års erfaring fra byrådet.
“Nyholm et markant bedre bud end S eller V”
Det er ikke kun i Radikale Venstre, hvor de mener, at en borgmesterpost til partiet vil være et forfriskende pust for Randers. Forslaget får opbakning fra Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, der før har haft en afgørende finger med i spillet, når borgmesteren skal udpeges på valgnatten.
– Jeg mener, at Mogens Nyholm fra RV er et markant bedre bud end både Venstre og Socialdemokraterne. Dels fordi han har ført en langt mere social og velfærdsvenlig politi, dels fordi de store partier har en tendens til at sætte sig tungt på magten. En borgmester fra et mindre parti vil være tvunget til at samarbejde tæt med resten af byrådet, siger han.
“En teoretisk mulighed”
Det er sket før, at et lille parti med få mandater tager borgmesterposten for næsen af de store. I nabokommunen Viborg havde man fra 2010 til 2014 en konservativ borgmester ved navn Søren Pape Poulsen, der siden blev Justitsminister og politisk leder for Det Konservative Folkeparti. I 2010 blev Søren Pape borgmester, selvom de konservative kun fik tre byrødder ud af 31. Pape blev genvalgt i 2013 med opbakning fra både S og V.
Daniel Madié er byrådsmedlem for Det Konservative i Randers. Han medgiver, at der er en “teoretiske mulighed” for, at den næste borgmester i Randers vil blive valgt blandt et af byrådets mindre partier, men siger:
– Jeg er dog sikker på, at både S og V vil gå benhårdt efter borgmesterposten. I Socialdemokraternes selvopfattelse er Randers jo deres territorium, mens Venstre anser borgmesterposten i Randers som en fed skalp, siger Daniel Madié, som med er smil på læben mener, at det er en konservativ borgmester i Randers, der bør komme an på en prøve.
Kan du lide, hvad du læser? Så gå ind på Facebook og “synes godt om” Randers Netavis her
Kommentarer