Samfund

Kaj efter blodprop: Det er aldrig for sent at få styr på livsstilen!

Der skulle både en blodprop og en diabetesdiagnose til at sætte en stopper for Kajs usunde livsstil. Nu opfordrer han alle andre borgere til at opsøge Sundhedscentrets gode tilbud.

Når man møder Kaj, ser man en normalt udseende, glad og imødekommende mand, men sådan har det ikke altid været. For 3,5 år – eller 40kg – siden vejede han 136 kg og havde netop fået en blodprop, der sendte ham på sygehuset, hvor han fik konstateret diabetes Type 2.

Kaj fortæller, at de usunde vaner for ham kom snigende lidt hen ad vejen: et arbejdsliv med natarbejde, børn med skole, madpakker og fritidsinteresser og dagligdagsgøremål gjorde, at han ofte havde brug for at træffe nogle nemme valg, når det kom til mad og motion. På motionsfronten var det nemme valg helt at lade være. En anden ting, der også kom snigende var små ændringer i Kajs personlighed. – Den usunde livsstil gjorde, at jeg ikke havde noget overskud og derfor let blev irriteret.

På mit arbejde knoklede jeg igennem for at få løst opgaverne, men når det ikke gik, som det skulle, havde jeg svært ved at holde hovedet koldt og have overblik – det har jeg til gengæld lært, hvordan jeg gør i dag,” fortæller Kaj Jensen. 3 år efter sin indlæggelse valgte Kaj via egen læge, at blive henvist til et diabetesrehabiliteringsforløb på Randers Sundhedscenter, og det blev starten på en ny kurs i Kajs liv.

Jeg stod ikke alene
– Til diabetessamtalen blev jeg lidt overvældet, for jeg har ikke været vant til at tale om, hvordan jeg har det. Men jeg blev mødt med stor forståelse. Selv om den fysiske træning gik fint, spottede fysioterapeuten at jeg ikke havde det godt personligt – jeg lukkede mig fuldstændig inde i mig selv, når jeg trænede. – At få en blodprop havde rystet Kaj så meget, at han følte sig indebrændt og var bange for at tale ud om det. – Gennem samtaler med ergoterapeuten fandt jeg ud af, at det ikke var så farligt at tale om de ting, der længe havde hæmmet mig. Jeg fik også nogle redskaber til hvordan, jeg skulle arbejde med min energi, så jeg kunne få mere overskud i hverdagen.

– På holdet oplevede jeg, at jeg fik et fællesskab med de andre borgere, for vi var alle sammen ens på den måde, at vi stod i samme situation og arbejdede mod samme mål – det gav mig blod på tanden! – fortæller Kaj. Herefter begyndte en opblomstring – og ikke kun til træning. Selv kollegaerne bemærkede, at Kaj havde forandret sig og fået mere overskud. – Man kan sige, at jeg er skiftet fra at leve i overlevelses-mode, til nu at have overskud og frihed til at styre mit liv i den retning, jeg selv vil” siger Kaj.

Ergoterapeut Gitte Winther udtaler – Kajs historie er et godt eksempel på at rehabilitering ikke kun handler om at få det bedre fysisk. Kaj har også flyttet sig personligt og har formået at bruge de ting, han har lært, til at få mere styring over sit eget liv. Så han har jo i virkeligheden taget kontrollen over sit liv tilbage – og er samtidig kommet i bedre fysisk form.

Kommentarer