Kæmpe sølvskat udstilles nu på Museum Østjylland
I august fandt to detektorførere en kæmpe sølvskat begravet på en mark nær Randers. Nu er den næsten tre kilo tunge sølvskat fra vikingetiden ved at være afrenset og klar til at blive vist frem!
Museum Østjylland har derfor sat en miniudstilling op med de 145 sølvgenstande, som er det vildeste fund museet har gjort siden guldskatten fra Kirkemosegård.
Udstillingen af de unikke sølvfund åbner i efterårsferien, så alle nu får chancen for at se nærmere på masser af sølvsmykker, sølvbarer og sølvmønter. Som noget særligt får du i efterårsferien chancen for at se konservatoren udgrave det sidste sølv i
skatten, som blev fragtet ind på museet i en jordklump pakket ind i gips!
Udstilling af den store sølvskat fra vikingetiden åbner lørdag den 13. oktober 2018 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers. Kan ses frem til nytår.
Gratis adgang.
Oplev konservatoren udgrave det sidste sølv tirsdag den 16. oktober fra kl. 10 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Det var de to detektorførere Klaus Mogensen og Bo Søndergaard Madsen, der i august fandt frem til de første mange sølvgenstande. Senere lavede Museum Østjylland en arkæologisk udgravning og kunne efter et par dages gravning gøre resultat op: 145 barrer, armringe, en halsring, en del afklip af smykker samt nogle arabiske og en vesteuropæisk mønt på tilsammen 2,7 kg sølv.
–Det er en rig vikings formue, vi her har gravet frem. Skatten er blandt de allerstørste fra Danmark. Kun få andre skattefund af sølv fra vikingetiden er større end dette, fortæller overinspektør på museet Ernst Stidsing.
Sølvskat i scanneren
Langt det meste af skatten blev udgravet på findestedet. Dog blev en klump jord omkring lerkarret, hvor sølvet oprindeligt havde ligget i, støbt i gips og taget med på museet. Jordklumpen skulle nemlig en tur omkring Regionshospitalet Randers til en CT-scanning. Scanningen blev lavet i hospitalspersonalets og scannerens fritid og skulle blandt andet afsløre, hvad der gemte sig i
lerkarret.
– Billederne viste ikke kun, at der var mere sølv i jordklumpen. Scanningen afslørede også, hvordan sølvstykkerne så ud, og hvor i klumpen de lå. På den måde kan konservatoren meget bedre udgrave de enkelte sølvstykker, fortæller Ernst Stidsing.
Overvær udgravning live
Den sidste del af sølvskatten udgraves foran publikum i efterårsferien. Alle er velkomne til at overvære, når sølvet ser dagens lys for første gang i 1.000 år, hvor en velhavende viking efterlod det gravet ved i jorden ved Hørning.
Arkæologerne har flere bud på, hvorfor sølvskatten i sin tid blev gravet ned. Måske var det stormandens ”pengeskab”, der i al hast er gravet ned, fordi fjenden nærmede sig. Eller måske er der en mere vidtløftig forklaring.
– I en af de islandske sagaer fortælles det, at dét som enhver mand havde gravet ned i jorden, skulle han nyde godt af i Valhal. Så det er måske en sølvskat, som vikingen skulle forsøde tilværelsen med i de dødes rige, som nu er gravet op, fortæller Ernst Stidsing.
Kommentarer