Jobcenter Randers hjælper kræftsyge tilbage til hverdagen
At få en kræftdiagnose vender op og ned på hverdagen fra det ene øjeblik til det andet. Med ét er alt usikkert og spørgsmålene tårner sig op. Hvad med fremtiden, drømmene og familien? Heldigvis er der i dag gode chancer for at blive helbredt, og når det er sket står Jobcenter Randers klar til at hjælpe med at lægge en plan for at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Jobcenter Randers arbejder aktivt på at hjælpe langtidssygemeldte med at komme tilbage til deres job – eller et nyt job – når de er parate til det. Indsatsen er blevet finpudset og optimeret gennem årene, så jobcenterets konsulenter kan give borgere og arbejdsgivere den bedst mulige rådgivning og sparring. En af jobcenterets såkaldte fastholdelseskonsulenter er Janne Loftager.
– Formålet med vores indsats er at få borgere tilbage i arbejde, når de er parate til det og i den form, der passer til dem og indenfor mulighederne på arbejdspladserne. Vi er på ingen måde ude på at få folk i arbejde, før de er parate til det. Men mange borgere og arbejdsgivere går i den tro, at man først kan komme tilbage på job, når man er helt rask. Faktisk er der rig mulighed for at starte stille og roligt på arbejdspladsen, enten i form af en virksomhedspraktik eller ved delvis sygemelding. I samarbejde med alle parter kan vi skræddersy et forløb, der passer til medarbejder og arbejdsplads, fortæller Janne Loftager.
Jobcenter Randers’ kontakt til borgeren og arbejdsgiveren kan komme i stand på forskellige måder. Det kan være arbejdsgiveren eller medarbejderen, der kontakter jobcenteret direkte, sagen kan blive overdraget fra sagsbehandleren eller medarbejderen kan dukke op i den screening af sygemeldinger, som afdelingen laver løbende på alle borgere i kommunen.
Det kan virke uoverskueligt at skulle forholde sig til arbejde igen efter et kræft-behandlingsforløb, og for mange gælder det om at starte ud i det små.
– Det er vigtigt at vise borgerne, at de har muligheder for at handle, selvom de er i en svær situation. Vi motiverer borgerne og støtter dem i at få øje på selv mindre fremskridt og til at definere mulige delmål. Vi tager ét skridt ad gangen, og så er vi der også, hvis det ind imellem går et skridt tilbage. Jo tidligere i et sygdomsforløb medarbejderen kan genoprette tilknytningen til arbejdspladsen og komme stille og roligt i gang med at arbejde, bliver det oftest nemmere at vende tilbage, siger Janne Loftager og fortsætter:
– Det er vigtigt for medarbejderen at opretholde kontakten til arbejdsgiveren og have nogle gode aftaler. Det er også et godt signal for en medarbejder at sende til arbejdsgiveren, at man har en plan for at starte, og er motiveret for at vende tilbage.
Ikke noget pres
En af de borgere, som har haft en længere sygemelding med kræft og behandling af sygdommen er Jeanette Rosager-Hansen, som i foråret 2015 fik konstateret kræft
– Det var en lang proces, hvor jeg først fik at vide at jeg måske havde kræft. Så havde jeg det ikke alligevel. Så havde jeg forstadier til kræft og til sidst kom altså selve diagnosen. Det blev gradvist mere og mere alvorligt. Det var en enorm psykisk belastning. Hvad skal der ske? Kemo, stråler eller operation? Det kom til at fylde rigtig meget, men jeg har forsøgt at holde fast i, at det ikke skulle få overtaget, fortæller Jeanette Rosager-Hansen, der havde svært ved at overskue, at skulle tilbage til sit job.
– Tanken om at skulle tilbage og yde et godt stykke arbejde var voldsomt stressende. Derfor er det rigtig godt, at man kan tage det stille og roligt i starten og det er noget af en balancegang at få det til at fungere. Jeg kom tilbage den 2. januar 2016. Der følte jeg, at jeg var klar til at begynde i det små. I starten var det bare to timer, to dage om ugen. Det var hårdt, men det var rigtig rart at være en del af arbejdspladsen igen. Lige nu har jeg hjemmearbejde et par dage om ugen for bedre at kunne fokusere. Det giver mig ro i hovedet.
Jeanette Rosager-Hansen har været glad for samarbejdet med jobcenteret, og har ikke følt sig presset til at vende tilbage før hun var parat.
– Jeg havde rigtig god kontakt til Jobcenter Randers og min jobkonsulent der. Vi havde løbende en del samtaler, som tog udgangspunkt i mig, og hvordan jeg havde det. Det var rigtig rart, og jeg følte, at jeg kunne tale frit. Jeg synes tit, at man hører om folk, der har en negativ holdning til det her med fastholdelse af sygemeldte borgere. Jeg har valgt at tage imod det som et tilbud, og det er helt klart min erfaring, at man bliver hjulpet, hvis man er villig til at tage imod hjælpen. For mig har der ikke været noget pres, slutter Jeanette Rosager-Hansen.
Kommentarer