Jan Buus Larsen: Venstre vil velfærd
Debatindlæg af Jan Buus Larsen, byrådskandidat for Venstre i Randers.
Virksomheder er venner – ikke fjender!
Jeg bliver så træt, når jeg hele tiden skal høre om, at Venstre ikke ønsker velfærd. Nogle partier og ikke mindst lister anfægter gang på gang vores visioner for Randers Kommune.
Det hænger efter min opfattelse sammen med, at de grundlæggende er dybt mistænksomme overfor private virksomheder og initiativer. De bryder sig slet ikke om ‘det private’, og de indser ikke, at netop et godt samarbejde med vores virksomheder er den lige vej til mere velfærd i Randers.
I Venstre er vi dybt uenige med mistænkeliggørelsen overfor alt, hvad der ikke er offentligt. Hos os er virksomhederne lig med venner og gode samarbejdspartnere – og ikke fjender. De seneste fire år har Venstre haft succes med at skabe et solidt sammenspil med det private arbejdsmarked, så flere er kommet i arbejde og uddannelse.
Er det så på grund af opsvinget generelt, kunne man fristes til at spørge, ja det er en del af forklaringen. Men ikke den hele. I Randers har vi trods alt formået at få flere i arbejde end andre kommuner i Østjylland. Ledigheden i Randers er faldet til landsgennemsnittet, der er skabt 1.000 nye arbejdspladser, og vi har formået at få statslige arbejdspladser til Randers. Så det er jo ikke helt skidt endda.
En chance til ungdommen
De erhvervsfaglige uddannelser og virksomhederne skal mere i spil, så flere unge får et job og en uddannelse. Alt for mange unge i Randers er i aktivering og på ungeydelse. Også når det gælder om at få de mest sårbare unge på arbejdsmarkedet, kan jeg se, at det betaler sig at arbejde tæt sammen med ikke bare de kommunale instanser, men i lige så høj grad det private arbejdsmarked.
I mit daglige virke har min kollega og jeg formået at oprette utallige elevkontrakter mellem unge og virksomheder. Og det er vel at mærke unge, der normalt har svært ved at komme i gang med en uddannelse. Lige p.t. har vi 90 unge i gang med en uddannelse (EGU), og det kunne vi slet ikke uden et godt og solidt samarbejde mellem alle parter. Flere i arbejde og uddannelse er lig med flere skatteindtægter til kommunen. Skatteindtægter, der kan bruges på mere kernevelfærd. Velfærd kan dybest set kun skabes af skattekroner, et system, vi alle er en del af, men nogle ønsker ikke at bidrage til dette. De mener, at løsningen blot er, at de bedst stillede skal betale endnu mere i skat, eller at vi bare skal op i skat allesammen. Hvad er dette dog for en urimelig behandling af virksomheder og mennesker, der arbejder og betaler skat? Vi skal hjælpe de svage og udsatte i kommunen, men det kan vi kun, hvis vi passer på vores private virksomheder, ligesom alle friske og raske skal arbejde. Er det fair at snakke velfærd, hvis man hverken ønsker private initiativer eller selv at bidrage. I min verden nej.
Kommentarer