Ø. Bjerregrav

Ingen dans i træsko i Ø. Bjerregrav

På billedet i midten står sognepræst Søren Dam Kjeldsen, der sammen med andre borgere i Øster Bjerregrav fejrer forsamlingshusets 125 års jubilæum den 6. og 7. oktober

Af Sognepræst Søren Dam Kjeldsen 

Der tælles i disse dage ned til 125-års jubilæum i Ø. Bjerregrav.

Den 15 oktober 1891 blev der holdt stiftende generalforsamling for Forsamlingsbygningen i Ø. Bjerregrav.

Forsamlingsbygningen – eller forsamlingshuset – lå dengang på Over Fussingvej 2 – og blev indviet den 16 juli 1891. Det var finansieret med bidrag fra borgerne. Byens gårde blev inddelt i 4 klasser, som betalte forskellige bidrag. Voksne karle betalte 1 kr om året, piger over 17 år betalte 75 øre, mens yngre karle og piger slap med at betale 50 øre.

I vedtægterne kan man læse, at foreningen blev stiftet med det formål ”at samles til Sædelighed og Ordens Overholdelse samt tillige at våge omhyggeligt over Misbrug af Nydelsen af berusende Drikke. Endvidere ved Foredrag, Oplæsning m. m. at fremme Sans, Oplysning og Interesse for alt, hvad der kan være belærende, dannende og gavnligt for dens Medlemmer”.

Der var en bestyrelse på tre mand, sognerådet styrede antallet af fester og der var tilsynsmænd ved festerne, så morskaben ikke tog overhånd. Kvinder havde ikke adgang til politiske møder og der var naturligvis heller ikke adgang for folk i træsko, når der var dans.

I 1925 var Forsamlingshuset blevet for småt og det blev besluttet at danne et interessentselskab af byens borgere. De købte en grund ved Østervang for 1000 kr og allerede året efter stod det nye forsamlingshus færdigt. Det gamle forsamlingshus blev missionshus. Nu er der gået mange år. Indre Mission har ikke længere en bygning i Ø. Bjerregrav og tiden er også løbet fra de høje idealer, som i 1891 blev nedfæstet i den første vedtægt.

Men forsamlingshuset ligger stadig i byen og drives i dag af en Beboerforening. Gennem årene er bygningen blevet renoveret, i høj grad ved frivillig indsats. Det skete senest i 2015, hvor økonomisk støtte fra Elrofonden og Lokale og Anlægsfonden bl.a gjorde det muligt at renovere festsalen, skænkestuen, toiletterne og forgangen, således at huset i dag fremstår lyst, moderne og handicapvenligt

Det er stadig et samlingssted og er ramme om foreningsarrangementer, såsom juletræsfest og fastelavnsfest. Der er banko, møder, yoga og private fester. Beboerforeningen rejser flagalle på byens veje på særlige dage, betaler for en af byens hjertestartere og driver byens hjemmeside, som inden længe også vil blive renoveret.

Men lige nu arbejdes der hen imod jubilæet. Det markeres i forbindelse med afholdelsen af en af Beboerforeningens andre aktiviteter. Det er den årlige Bjerregrav-revy, som denne gang har titlen ”Vi sprøjter endnu”. Det er en lagkagerevy, som spilles torsdag den 6. oktober og fredag den 7. oktober med medvirken af en håndfuld lokale kræfter. Beboerforeningen har et godt samarbejde med den lokale Brugs, som sælger billetter.

Kommentarer