Samfund

Informationsmøde om Byen til Vandet

Informationsmødet foregår inden byrådet træffer den endelige beslutning om retningen for fremtidens Randers midtby.

Randers Kommune inviterer alle borgere til informationsmøde om Byen til Vandet den 11. januar 2017. Det foregår på VIA University College, Jens Otto Krags Plads 3, 8900 Randers i Auditoriet fra klokken 19 til 21. 

Byrådet har en vision for Randers midtby: Byen skal forbindes med vandet. I fremtiden skal Randers midtby rumme alsidige naturoplevelser både for borgere og turister, hvor landskabet ved Danmarks eneste floddelta er forbundet med byen og fjorden. Gudenåen og fjorden skal samle Randers og opfattes som en ressource i stedet for at adskille byen på midten.

Randers midtby har en enestående natur, der løber lige gennem byen, en velbevaret middelaldermidtby og ikke mindst arealer langs vandet til rådighed for en fremtidig byudvikling, der kan understøtte en udvikling af byens nuværende identitet og ry. Ved at satse på en attraktiv byudvikling på de ubebyggede arealer kan byen styrkes som en handelsby med levende byrum, som borgere og besøgende sætter pris på og som tilflyttere tillægger stor værdi.

Randers Byråd har derfor startet projektet: Byen til Vandet. Formålet er at udvikle Randers midtby langs Gudenåen og ved Randers Fjord til gavn for både bosætning, erhverv og turisme.

Et lokomotiv for udvikling 

Vandet kan være lokomotivprojektet for udvikling af hele kommunen, da byudviklingen ikke kun skal være for dem, der investerer i arealerne og kommer til at bo der, men også handler om en mental transformation som et grundlag for en social, økonomisk og kulturel udvikling. Visionen er at skabe gode rammer for fremtidens hverdagsliv, hvor natur og byliv kan gå hånd i hånd, og hvor investeringer i byens fremtid tænkes sammen, så der investeres klogt.

Processen indtil nu

I forlængelse af undersøgelser af en ny mulig broforbindelse – Bolværkslinjen – indledte kommunen et samarbejde med Realdania, som oprindeligt bevilligede fondsmidler til en arkitektkonkurrence om udviklingen af arealerne omkring Gudenåen og Randers Fjord. Da investeringerne i forbindelse med Bolværkslinjen blev beregnet stod det klart, at det skulle undersøges nærmere, om det er det mest fordelagtige udviklingsscenarie for midtbyen – eller om der er andre muligheder med muligheder for større realiseringspotentialer. Det blev således besluttet i 2014, at fondsmidlerne fra Realdania i stedet skulle anvendes til en forundersøgelse af 6 udvalgte scenarier for byudviklingen.

Da forundersøgelsen lå færdig, besluttede byrådet, at fremtidens Randers kan findes i tre af de seks udvalgte scenarier:

  • Scenarie 3: Bolværkslinjen og Engbroen
  • Scenarie 4: Klimabroen og Engbroen
  • Scenarie 4A: Klimabroen og Randers Bro

I efteråret 2015 gik undersøgelser af potentialet i øget befolkningstilvækst og en undersøgelse af konsekvenserne af nye veje og broer i midtbyen i gang. Dette er også støttet af Realdania.

Undersøgelserne omkring Byen til Vandet er fagligt komplekse, fordi mange elementer er i spil på samme tid. Det unikke ved processen er samtidig, at de mange faglige input på et tidligt tidspunkt i forløbet har givet mulighed for at have fokus på merværdi i investeringerne kombineret med at skabe de bedst mulige oplevelses- og byggemuligheder langs vandet.

Dette gør ikke beslutningen om valg af scenarie mindre kompleks – og der vil være mange fokuspunkter og betragtninger i spil på samme tid.

Invitation til informationsmøde

Inden byrådet tager den endelige beslutning om retningen for fremtidens Randers, er alle borgere velkomne til at høre mere om arbejdet med forundersøgelse, borgerinddragelsesprocessen ”Ordet er dit” og de tre konkrete undersøgelser af udvalgte scenarier.

Der afholdes informationsmøde om Byen til Vandet den 11. januar 2017. Det foregår på VIA University College, Jens Otto Krags Plads 3, 8900 Randers i Auditoriet fra kl. 19-21.

Kan du lide, hvad du læser? Så gå ind på Facebook og “synes godt om” Randers Netavis her

Kommentarer