Erhverv

Indsatsen for repatriering kickstartes i 2021

Jobcenter Randers’ indsats for at sprede budskabet om repatriering har det seneste år været udfordret af Covid-19. Nu kickstarter jobcentret indsatsen.

Repatrieringsordningen indeholder et økonomisk tilskud til flygtninge, herboende udlændinge og danske statsborgere med dobbelt statsborgerskab, som frivilligt ønsker at vende tilbage til deres tidligere hjemland.

“Ordningen er frivillig og skal sikre den bedst mulige vejledning til borgere, som overvejer at vende tilbage. Randers Kommunes fortsatte fokus på ordningen er vigtig for, at kendskabet til ordningens reelle muligheder når ud til borgere, som har et ønske om repatriering,” forklarer Ellen Petersen, formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune.

Indsatsen for at sprede budskabet om repatriering har det seneste år været udfordret af corona-nedlukningerne ifølge leder for repatrieringsindsatsen i Randers Kommune Kim Fogh Rasmussen:

“Situationen med corona har været en udfordring for vores opsøgende indsats for at sprede budskabet om repatriering. Vores mål for 2021 er at kickstarte indsatsen for at gøre opmærksom på ordningen for at sikre den bedst mulige vejledning til borgere, som overvejer at vende tilbage til deres tidligere hjemland, og som vi ikke i dag er i kontakt med,” siger Kim Fogh Rasmussen.

Repatrieringsambassadør og medarbejderuddannelse

I foråret 2020 ansatte Randers Kommune repatrieringsambassadør Anna Iversen for at sprede budskabet om ordningen og aftabuisere tilbuddet blandt andet blandt borgere, som ikke i forvejen er i kontaktforløb med Jobcenter Randers.

Mens indsatsen for at sprede budskabet om repatriering har været udfordret i forbindelse med corona, har Jobcenter Randers arbejdet på at uddanne medarbejderne i at vejlede om ordningen.

“Vi har det seneste år haft succes med en digital undervisningsdag, hvor omkring 100 ansatte deltog sammen med Dansk Flygtningehjælp. Det gjorde både ordningen og min rolle som sparringspartner mere kendt i vores forvaltning,” siger Anna Iversen, repatrieringsambassadør i Randers Kommune og tilføjer:

“I løbet af det seneste år har vi haft repatrieringssager på trods af corona. Det har været en bred vifte af folk fra eksempelvis Iran, Congo, Columbia, Tyrkiet, som har valgt at tage imod tilbuddet. Også flere ældre bosniere, som har været i Danmark siden starten af 1990erne, har gjort brug af ordningen. Vores forhåbning er, at vi kan få ordningen bredt ud, så flest mulige personer, som er omfattet af muligheden for repatriering, kommer til at kende til den.”

Randers Kommune modtog i starten af 2020 midler til repatrieringsambassadøren fra Satspuljen til en toårig projektperiode. Puljens formål er at sikre, at udlændinge og danske statsborgere med dobbelt statsborgerskab er opmærksomme på repatrieringsordningens muligheder med henblik på at sikre, at den enkelte har det bedst mulige grundlag for at træffe en eventuel beslutning om repatriering.

Regeringens initiativ

Jobcenter Randers’ indsats for at sprede budskabet om repatriering ligger i tråd med regeringens nye udmelding og ønske om, at flere skal have gavn af ordningen. En ny aftale mellem regeringen, Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance betyder, at kommunerne fremover skal invitere langtidsledige udlændinge til en dedikeret repatrieringssamtale, hvor de bliver vejledt om mulighederne for repatriering. Til gengæld afskaffes den systematiske vejledningspligt for udlændinge med længere ophold i Danmark, som har bedre kontakt til arbejdsmarkedet. Det er endnu ikke afklaret, hvornår denne ændring i lovgivningen træder i kraft.

Ifølge de gældende regler har Randers Kommune en vejledningsforpligtelse i forhold til alle borgere, som er i et kontaktforløb med Jobcenter Randers og er omfattet af repatrieringsordningen.

Kommentarer