Ildsjæle fra idrætslivet fik god inspiration
Rollen som den gode børnetræner blev livligt debatteret og deltagerne fik nye værktøjer med hjem, da der torsdag den 3. oktober var temaaften for 70 dedikerede trænere og frivillige fra kommunens foreningsliv.
Aftenen var ikke blot en inspirerende begivenhed i sig selv, men en del af Randers Kommunes overordnede strategi, Fritid For Alle, der har som mål at inkludere flere børn og unge i fritidslivet – særligt dem, der står uden for fællesskaberne.
Bag arrangementet stod Randers Kommunes Fritid For Alle-indsats, som arbejder målrettet på at sikre, at alle børn og unge får mulighed for at blive en del af foreningslivet. Men det handler ikke kun om at få flere børn og unge med – det handler i lige så høj grad om at klæde foreningerne og trænerne på til opgaven. For mange af de børn, der har brug for ekstra støtte, er det afgørende, at trænerne er rustet til at skabe trygge og inkluderende rammer, hvor fællesskabet kan blomstre.
Med Christoffer Hansen fra den socialpædagogiske virksomhed PLAY i spidsen for aftenens oplæg blev det klart, hvor vigtigt det er at have en struktureret og bevidst tilgang til inklusion. Hansen delte sine erfaringer med at hjælpe børn, der har brug for ekstra støtte, ind i positive fællesskaber. Hans budskab var klart: Trænere spiller en helt central rolle, ikke kun som sportslige vejledere, men som nøglepersoner, der kan gøre en afgørende forskel i de udsatte børns liv.
Aftenen blev afholdt som en del af Randers Kommunes idrætspolitik, hvor der arbejdes intenst på at styrke foreningslivet ved at give frivillige og trænere de bedste forudsætninger for at håndtere de mange forskellige børn og unge, der kommer med vidt forskellige behov. Jesper Jakobsen, projektleder i Randers Kommune, understregede netop denne ambition: “Vi har et stort ønske om at styrke klubberne og give de frivillige redskaberne til at inkludere børn og unge, der har andre forudsætninger.”
Aftenens succes vidnede om, at der er stor vilje og interesse for at tage dette ansvar på sig i Randers’ foreningsliv. De tre centrale temaer – at opbygge et trænerteam med både sportsligt og socialt fokus, at skabe stærke fællesskaber, og at sikre kontinuerlig støtte til de sårbare børn – blev diskuteret livligt blandt deltagerne, og mange gik hjem med en fornyet forståelse af deres vigtige rolle som trænere.
Randers Kommunes initiativer under Fritid For Alle viser, at det ikke blot handler om at få flere børn med i idrætslivet, men om at gøre foreningslivet klar til at modtage dem. Det kræver målrettet uddannelse og støtte til de frivillige, så de kan løfte denne vigtige opgave. Aftenen i Cepheus Park var et tydeligt skridt på vejen mod at skabe et mere rummeligt og inkluderende idrætsliv, hvor alle børn – uanset baggrund – kan finde deres plads og føle sig som en del af noget større.
Kommentarer