Debat og politik

Hvorfor slog du mor og far ihjel? DR dokumentar i aften

Thomas Kragh, foto: DR

Thomas Kragh, der er bror til eks-soldaten Lars Kragh, der i sidste år slog sine forældre i hjel i Uggelhuse, fortæller i aften i et dokumentarprogram på DR1 historien om familiens desperate kamp for at få hjælp.

– Det var svært at se på ham. Er han mine forældres morder eller er han min bror? Jeg så begge dele, da jeg kiggede på ham, siger Thomas Kragh i udsendelsen ‘Hvorfor slog du mor og far ihjel’, der bliver vist i aften kl. 20.30 på DR1.

Lars Kragh blev i september i år ved byretten i Randers dømt til anbringelse på ubestemt tid for drabet på sine forældre. Lars Kragh har anket dommen, og derfor vil sagen, der allerede har trukket mange overskrifter, leve videre i medierne.

Thomas Kragh husker gensynet med sin bror den19. september i Retten i Randers. Det var første retsdag i nævningesagen om øksedrabet på Kirsten og Jørgen Kragh fra Låsby året forinden. Efter fire retsdage blev den 43-årige Lars Kragh kendt skyldig i drabene på sine forældre.

– Jeg havde faktisk bare lyst til at give min bror en stor krammer. Han må have været jordens mest ensomme menneske. Jeg følte opgivenhed, resignation. For alt var gjort. Alle de mennesker, der kunne trækkes i, var der trukket i, siger Thomas Kragh.

Fokus på Veteraner

DR’s dokumentar fortæller historien om de danske soldaters rolle i krigen på Balkan i 1990’erne. Det er også en dokumentar, der stiller spørgsmål om der herhjemme ydes nok hjælp til de krigsveteraner, der efter hjemsendelse er blevet ramt af posttraumatisk stresslidelse, PTSD. Netop den diagnose, som Lars Kragh havde fået.

DR1-programet sætter dermed spørgsmålstegn ved, hvordan det danske samfund behandler de mænd og kvinder, som gennem de sidste 30 år er sendt i krig som en del af Danmarks forsvars- og udenrigspolitik.
Susanne Kiholm Lund, oberst og chef for Veterancentret i Ringsted udtaler:

– Det er en vigtig debat. Som chef for Veterancentret, der netop står i spidsen for Forsvarets veteranindsats, vil jeg gerne brede debatten længere ud til noget der dækker bredere.

– I dag er der i Forsvaret stor fokus på veteranindsatsen, men sådan har det desværre ikke altid været. Det vil DR-dokumentaren minde os om i aften. Jeg er meget vel klar over, at Lars Kragh og de andre Balkanveteraner ikke fik samme tilbud, som de udsendte får i dag, udtaler Susanne Kiholm Lund.

– Jeg tror det er de færreste, der er klar over den indsats, som Forsvaret i dag yder før og under udsendelsen. For blot at nævne nogle få, så underviser vi soldaterne i stressreaktioner og håndtering af dem, ligesom soldaterne møder Veterancentrets militærpsykologer under uddannelsen til deres internationale mission, såvel som psykologerne tilbyder samtaler til soldaterne og de pårørende, hvis de er utrygge ved soldatens udsendelse, slutter chefen for Veterancenteret.

I dokumentarprogrammet retter Thomas Kragh dog en hård kritik mod Veterancentret, som Forsvaret oprettede 11 år efter at Lars Kragh var vendt hjem fra sin sidste udsendelse til Kosovo.

– Vores oplevelse er, at når man bor i Jylland i det her område, så er der ikke nogen hjælp at hente fra Veterancentret, siger han i et særskilt interview med DR Nyheder.

I DR dokumentaren møder man blandt andet Thomas Kragh ved brødrenes barndomshjem i Låsby otte måneder før retssagen. Et hjem med mange lykkelige barndomsminder, fortæller Thomas Kragh.

Kommentarer