Hospitalskøkkenet giver gamle grøntsagssorter nyt liv
På Regionshospitalet Randers er 200 år gamle sorter af de grove grøntsager på vej tilbage på patienternes tallerkner. De er nemlig sundere end dem, der dyrkes i dag.
I regionshospitalets køkken vil personalet den kommende tid arbejde med at opfinde lækre opskrifter med bitre grøntsager.
– Vi har sat os for at udvikle retter, som er så lækre, at selv patienter med lille appetit har lyst til at spise mange af de sunde grøntsager, siger cheføkonoma Mona Carøe.
-Vi danskere har desværre vænnet os til, at alting skal smage sødt – nu vil vi prøve at gå modsatte vej og skabe lækre retter af de grove bitre grøntsager, tilføjer hun.
Vi har vænnet os til, at alt skal smage sødt
Man kan ikke se, at de er forskellige, men man kan smage det. Med det blotte øje vil kål, selleri og gulerødder ligne sig selv, men patienter med en sød tand vil nok blive overraskede.
De grøntsager vores forfædre dyrkede og forskerne nu eksperimenterer med, var nemlig noget mere bitre end dem, vi sætter tænderne i i dag. Forskellen er, at moderne grøntsager er forædlede i mange led og med tiden gjort sødere og sødere.
– Det er en rigtig god ide at få de gamle rodfrugter og kåltyper frem i lyset igen, mener Jens Meldgaard Bruun, der er professor i ernæring og overvægt på Regionshospitalet Randers.
– Jeg er modstander af, at vi forsøger at forsøde alle fødevarer, så alt, hvad vi putter i munden, med tiden bliver sødere og sødere, siger han.
Godt for kolesteroltallet
Jens Meldgaard Bruun glæder sig til at få den originale smag tilbage i grøntsagerne.
– Problemet er, at jo mere vi vænner os til at spise søde ting, jo flere søde sager får vi lyst til. Derfor er det en rigtig god ide at vende tilbage til vores originale, danske fødevarer. siger han.
Samtidig tyder forskningen foreløbig på, at de bitre grøntsager har en gavnlig effekt på kolesteroltallet, hvis man spiser de anbefalede 500 gram om dagen.
Kommentarer