Randers By

Høvdingebold med højt humør og sammenhængskraft

Se billedserie Ann Hermansen, Børn og familiechef i Randers Kommune her i forgrunden af slagmarken, hvor høvdingebold turneringen løb af stabelen i lørdags. Foto: Randers Netavis.

Afdelingen for Børn og Familie i Randers Kommune er for de fleste borgere en del af forvaltningen, man aldrig eller meget sjældent kommer i kontakt med. Men for familier med behov for hjælp og støtte er afdelingen et vigtigt kontaktpunkt, når det drejer sig om at få løst konflikter eller om at få lagt en handlingsplan for komme videre.

Børn og Familie afdelingen holder hvert år i september en såkaldt sammenhængskraft-dag, hvor alle fem underafdelinger er samlet til faglige og sociale arrangementer. Randers Netavis var med på sidelinjen lørdag eftermiddag ved den mere sociale del af dagen, hvor de fem specialafdelinger dystede i en omgang god gammeldags høvdingebold.

Under turneringen tog vi en snak med Ann Hermansen, der til daglig er chef for hele Børn og Familie afdelingen i Randers Kommune.

Hvad er det der sker her i dag?

– Vi afholder vores sammenhængskraft konference hvert år i september. I dag har vi haft et fagligt arrangement frem til klokken 15.00, og nu er der høvdingebold turnering, hvor holdene kæmper om en pokal og hvor der er præmier for bedste udklædning. I aften afslutter vi så det hele med en hyggelig middag og fest, fortæller Ann Hermansen.

Hvad er formålet med dagen?

– Formålet er at understøtte sammenhængskraften på tværs af de fem afdelinger. De har mange samarbejdsrelationer på tværs i hverdagen, men det her er den ene gang om året hvor alle afdelinger er samlet.

Hvad handlede det faglige om i dag?

– Vi har haft en spændende oplægsholder, Dorte Birkmose, som er psykolog og som har specialiseret sig i negativ og positiv sprogbrug – og risiko for, at der kan opstå en forråelse af sproget. Det er vigtigt, at den måde vi modtager vores borgere på er, at vi skal tale pænt til dem og vi skal tale pænt om dem.

Men er det ikke en selvfølgelighed?

– Jo helt sikkert, men det er vigtigt, at vi har fokus på det. Vores personale i de fem afdelinger har rigtig meget borgerkontakt og ofte kan det være svære eller konfliktfyldte problemstillinger, det handler om. I det arbejde, og over længere tid, kan der være en risiko for, at man som fagperson får en rå jargon. Det skal vi undgå og være opmærksomme på, både når vi taler med borgerne og ikke mindst internt, når vi behandler sagerne. Det vil sige at vi skal have fokus på vores etik og vi skal opføre os ordentligt. Og det er så det, vi har valgt at have som tema i år.

Der har hen over vinteren og i foråret været en del kritik af specielt Familieafdelingen, blandt andet fra den såkaldte styregruppe for plejefamilierne i Randers. Hvordan har i internt håndteret al den fokus og negative omtale.

– Det går egentlig ret godt i Familieafdelingen, og det har det gjort længe. Jeg tror de har gjort sig umage med at holde sig fri af alle de skriverier, der har været i pressen. Og meget af det, der er sagt og skrevet, er ikke altid noget vi selv kan genkende.

Men har det påvirket det daglige arbejde i afdelingen?

– Det betyder selvfølgelig noget for en afdeling, der har været udsat for dårlig omtale. Og derfor er det vigtigt, at vi har en dag som i dag, hvor de øvrige kolleger ser, at afdelingen har noget at byde på, og at de er i godt humør. Det betyder altid noget for både den enkeltes og hele faggruppens identitet, at man ikke bliver set som det sorte får i klassen, der ikke kan noget eller er under konstant beskydning. De er mødt talstærkt frem i dag, og hele gruppen er fulde af kampgejst og i højt humør.

Kan du sætte ord på de andre afdelinger?

– Familieafdelingen er dem der beslutter, hvad der skal sættes i værk. Børn og Familie Udførerområdet leverer indsatserne til borgerne. Det kan være familiekonsulentstøtte, praktisk hjælp i hjemmet, terapiforløb til børn. Alt det der er tæt på borgeren.

– En tilsvarende afdeling er vores Ung og Familie Udførerområdet. De laver i princippet det samme, men for familer med børn og unge over 12 år.

– Så er der afdelingen, PPR – center for læring, kommunikation og trivsel. Det er blandt andet skolepsykologer, kliniske psykologer og tale-høre konsulenter. De står også for Center for Læring, Kommunikation og Trivsel.

– Endelig er der personalet i Randers Krisecenter, som egentlig er en døgninstitution for voksne, men i Randers Kommune har man besluttet, at afdelingen ligger hos os, fordi det vi har til fælles er børnene, slutter Ann Hermansen.

Randers Netavis kan afslutningsvis supplere med, at Familieafdelingen løb med høvdingebold pokalen mens personalet i Randers Krisecenter, der havde klædt sig ud som ældre damer og kaldte sig selv Rollatorbanden, løb med sejren for bedste udklædning.

Kommentarer