Hjerne-nysgerrige fik introduktion til mentaltræning

Du bliver, hvad du tænker! Hvis du ikke gør noget andet, gør din hjerne, som du plejer! Man kan godt bryde vaner, men brydekampen er vanskelig! Sådan lyder det forskelligt fra professionelle, der arbejder med mentaltræning. Fredag var national Mentaltræningsdag, og Randers Netavis var med ved to lokale arrangementer.
– De fleste af os har en hverdag, hvor vi udfører en masse ting på rutinen, eller ud fra vanlige gøremål. Mange af de ting vi gør, tænker vi slet ikke over mere, i hvert fald ikke bevidst. Man kan sige, at hjernen kender rutinerne ud og ind, og lader kroppen udføre arbejdet, uden at vi – bevidst – er bevidste om det, indleder Louise Brown sit foredrag om mentaltræning.
– Tænk for eksempel på, hvordan I er kommer herhen i dag. Dem af jer, som er kørt i bil, hvor mange kan huske køreturen? Eller hvor mange lyskryds I kørte igennem, hvordan i skiftede gear, eller kan huske nogle særlige vejskilte, fortsætter hun, mens der spreder sig bekræftende svar i lokalet.
Vi befinder os i Netværkshuset N1, på Normansvej i Randers, hvor omkring 30 nysgerrrige mennesker er mødt op, for at få en introduktion af mentaltræning, og interessen og spørgelysten er vakt fra start.
– Vores hjerne fortæller vores krop, hvad den skal lave, og vores hjerne har, fra vi var helt små og gennem hele livet lært rigtig mange ting. Det er faktisk meget praktisk, fordi mange af vores daglige handlinger er rutiner på vores job, personlige færdigheder eller vaner og daglige gøremål, som vi barer udfører på rutinen.
– Men hvad nu hvis vaner eller personlige færdigheder kunne gøres anderledes. Måske bedre. Måske hurtigere eller måske mere effektivt. Hvordan skal det gribes an, spørger Louise Brown.
– Det er dét mentaltræning handler om. Ligesom man går i fitnesscenter for at træne sig selv fysisk, så skal man træne hjernen, for at den ændrer sig – eller rettere ændrer dig og dine vaner og din egen opfattelse af dine evner. Og mentaltræning kræver – ja – træning.
Louise Brown kom herefter ind på den bagvedliggende forskning i måling af hjernebølger, samt hvilke frekvenser vores hjerne udviser, afhængig af hvilken tilstand vi befinder os i. Fra vores daglige almindelige vågne tilstand, til stresstilstand og til de lavere frekvensområder, når vi er afslappede eller sover.
Efter introduktionsforedraget fik deltagerne mulighed for at prøve, hvordan en metaltræningssession kan forløbe. Det foregik ved at alle deltagere lå på tæpper rundt på gulvet, mens bløde musiske toner lød ud af højtaleren – og Louise Brown guidede deltagerne ned i en afslappende frekvens-tilstand, hvor hjernen er modtagelig for mentaltrænerens ord.
Tidligere på dagen havde Louise Brown haft superligaspillerne fra Randers FC på både stole og gulv under en tilsvarende seance i Loungen. Her var vores fotograf Jan Szwed forbi efter et par billeder før selve mentaltræningen begyndte.
– Vores spillere er under konstant pres, både fysisk og mentalt, siger Søren Pedersen, sportschef i Randers FC. Vi er som klub meget interesseret i teknikker, der kan hjælpe dem til at håndtere det pres – og præstere endnu bedre på banen
– At være en god fodboldspiller handler ikke kun om at have en god fysik, tekniske og taktiske færdigheder. Uden bevidsthed, refleksive evner og mental styrke, er det lige meget hvor god en boldspiller du er, så kan du ikke præstere både på og uden for banen.
Kommentarer