En hilsen fra Winston Churchill til Gudrun.
Efter den officielle indvielse af det nyoprettede museum på Hvidsten Kro onsdag denne uge, var der reception i havesalen.
Som det har været en tradition på Hvidsten Kro i mere end en menneskealder, skulle Marius Fill’s yndlingssang synges: Jyden han er stærk og sej.
Der blev båret pålæg, oste, fiskefilets, sild i alle afskygninger og pavlobakage en mas. Senere kom den berømte æggekage med purløg på bordet. Kroens æggekage har i mands minde været kendt for sin æggekage, som serveres med kroens hjemmelavede sennep og rugbrød.
Arkitekt Klaus Lenskjold fra arkitekt Tegnestuen 94 i Skanderborg overrakte på vegne af alle involverede håndværkere en pengegave til værtsparret Christina –og Søren Fiil Paetch.
– Vi har konstateret, at I hverken mangler skåle og kander. Det I nok savner, er muligheden for at komme lidt væk fra det hele og slappe af, og se noget andet end bare kroen, sagde Klaus Lenskjold.
Da gaven var modtaget, forklarede Søren Fiil Paetch, at hustruen Christina har besluttet, at familien skal på en tur verden rundt.
– Vi besøger Verdenskortet ved Klejtrup Sø, og så hopper vi fra land til land bemærkede Søren Fiil Paetch.
Det vækkede stor opsigt, da Søren Fiil Paetchs forældre rejste sig med en bog i hænderne. Bogen hedder The second world war. Volume 1. The Gathering Storm.
I bogen var der en hilsen til Gudrun Fiil fra ingen ringere end Winston Churchill, som er kendt for sit lederskab af Storbritannien under 2. Verdenskrig.
Efter befrielsen mødte Gudrun Fiil Winston Churchill, hvor Gudrun Fiil havde gjort et stort indtryk på ham.
Den sidste faldskærmschef i Danmark Ole Lippmann, købte bogen, og sendte den til London, som i 1950 returnerede den til Hvidsten Kro med teksten: ”To Mrs. Fiil from Winston Churchill.”
Bogen tilhørte oprindelig Gudrun Fiil, men var overdraget til barnebarnet Gulle Fiil. Her havde den stået i reolen i mange år, og nu synes de, at den skulle overdrages til næste generation i familien.
Gulle Fiil havde samtidig medbragt et foto fra mødet mellem Gudrun Fiil og Winston Churchill.
Kroejer Søren Fiil fortalte forsamlingen om hvordan han og hustruen Christina havde overtaget kroen, og hvilke økonomiske kvaler, som de havde i den forbindelse.
Han takkede A.P. Møller Fonden for at gøre det muligt at oprette et museum, både om Hvidstengruppen, men også et landbrugsmuseum.
Søren Fiil Paetch fortæller til Randers Netavis, at han allerede har samlet maskiner og redskaber fra det forrige århundrede, som kommer til at indgå i udstillingen, men også dyrlægeremedier vil indgå i samlingen. Dog bliver det ikke Søren Fiil Paetch selv, men derimod Museum Østjyllands, som får ansvar for udstillingen.
Alt det, som har kunnet bevares fra de oprindelige bygninger, er bevaret. Således er den originale pigstensbelægning i hestestalden bevaret. Søren Fiil Paetch forventer, at landbrugsmuseet kan åbne om tre uger. Fagfolk fra Gl. Estrup vil være behjælpelige med udstillingen.
Historiker, foredragsholder, musiker m.m. Poul Smedegaard Andersen fra Hornslet bragte en hilsen til kroen fra det sidst nulevende medlem af Hvidstengruppen, Svend Egon Andersen. Han kunne desværre ikke være til stede, fordi han var faldet, og havde brækket sit lårben.
Det var viceborgmester Mogens Nyholm (RV) som foretog den officielle indvielse.
– Et museum er jo en historiefortælling, som er foregået i vores eget område. Og derfor betyder museet givet også en masse for de lokale borgere her i området. Men også for hele landet. Hvidstengruppen er jo en fortælling, som de fleste danskere kender og forholder sig til, sagde Mogens Nyholm til Randers Netavis.
Søren Fiil Paetch glæder sig over udstillingen med Hvidstengruppen. Ikke mindst fordi kroens gæster i mange år har sukket efter en helhed. De kan besøge kroen, og derefter besøge mindestenen i mindelunden, for til sidst at gå i museet, og få historien bag.
Det er væsentligt for kroværten, at udstillingen omfatter hele Hvidstengruppen, og ikke bare familien Fiil.
– Det var jo ikke bare familien Fiil, som blev ramt i Hvidsten, men stort set alle familierne til de 16 medlemmer af gruppen understreger Søren Fiil Paetch.
Kommentarer