Hendes hjerte banker for politiske resultater i hele Randers Kommune
Tirsdag den 13. november 2007 blev der afholdt valg til Folketinget. Ved valget opstillede 795 kandidater for ni partier. En af folketingskandidaterne var Iben Sønderup fra Langå.
Dermed kan Iben Sønderup i morgen den 13. november i år fejre 10 års jubilæum som politiker.
Det, som gjorde det helt store udslag for hendes politiske arbejde, var folketingsvalget i 2001, hvor Anders Fogh Rasmussen slog Poul Nyrup Rasmussen.
– Det var for mig en meget sort dag, og jeg følte, at jeg måtte foretage mig noget, siger Iben Sønderup.
Hun begyndte derfor at læse de forskellige partiers programmer, og hun var ikke i tvivl om, at Socialdemokratiet var det rigtige parti.
– Jeg meldte mig ind i partiet, og det var virkelig velovervejet, understreger Iben Sønderup.
Hendes mand René Rasmussen var den gang socialdemokratisk gruppeformand i den daværende Langå kommune og herigennem fik hun interessen for politik.
Fra 1. januar 2007 bevirkede kommunalreformen bl.a. kommunesammenlægningerne. Langå kommune kom ind under Randers Kommune. Det medførte at Iben Sønderups mand ikke mere var gruppeformand. I stedet blev han valgt som formand for Socialdemokratiet, og kom dermed til at skulle stå for 1. maj-arrangementet i Vestparken.
Til dette 1. majmøde skulle daværende MF Anne Marie Meldgaard og borgmester Henning Jensen Nyhuus tale, og som formandens kone var det jo ikke unaturligt at hilse på dem.
Et halvt år senere ringede kredsformand for Favrskovkredsen, Jørgen Nielsen, og spurgte Iben Sønderup, om ikke hun ville være folketingskandidat.
Det viste sig, at MF Anne Marie Meldgaard havde foreslået Iben Sønderup som folketingskandidat.
– Jeg var jo meget interesseret i hvad der foregik omkring mig. Jeg kunne ikke lade være med at skrive læserbreve, og Venstre i Langå fandt det vanvittig irriterende, og det var der også andre, der havde lagt mærke til, fortæller Iben Sønderup
Efter lidt betænkningstid sagde hun ja tak til tilbuddet. Det viste sig imidlertid, at en anden person også ønskede at blive kandidat, men han trak sig hurtigt igen. Dermed blev Iben Sønderup i 2007 valgt som folketingskandidat.
Samtlige landets folketingskandidater blev inviteret på Christiansborg til peptalk med Helle Thorning Schmidt, og dermed var Iben Sønderup parat til det politiske arbejde. Det skulle imidlertid komme hurtigere, end hun havde regnet med.
Hendes svigermor ringede og fortalte, at den tidligere socialdemokrat Karen Jespersen, som havde forladt Socialdemokratiet til fordel for Venstre, nu var opstillet i Favrskovkredsen.
– Eftersom jeg var socialdemokratisk folketingskandidat blev det pludselig interessant for medierne, og de ønskede at få kommentarer til Karen Jespersens opstilling. Jeg blev kimet ned hele dagen. Og så kan det nok være, at folk vidste, hvem der var folketingskandidat i Favrskovkredsen. De mange interviews med bl.a. P4 og TV2 Østjylland gik godt. Dermed havde Iben Sønderup fået sin politiske debut, og det gav blod på tanden.
Iben forblev Socialdemokratiets folketingskandidat i Favrskovkredsen i fem år, og deltog i to valgkampe, hhv. i 2007 og 2011. Hun var også aktiv ved kommunalvalget i Favrskov i 2009.
– Så jeg har prøvet møllen. Og det er virkelig en mølle, når der er folketingsvalg. Man skal op klokken 4.45 om morgenen for at dele rundstykker ud eller dele pjecer ud ved virksomhederne inden arbejdstiden begynder.
Hun påpeger, at det er langt nemmere for folketingsmedlemmer at føre valgkamp fordi de får fri til det. Derimod skal alle andre folketingskandidater passe deres arbejde sideløbende med valgkamp. Så det blev et 24 timers job for Iben Sønderup.
– Her lærte jeg det politiske håndværk, og der blev etableret et godt og grundigt politisk netværk,” fortæller Iben Sønderup.
Kandidaturet var Iben Sønderups første politiske tillidspost. Hun benyttede sit politiske håndværk til at forbedre forholdene for timelærerne på landets universiteter, samtidig med hun blev headhuntet til Socialdemokratiets ligestillingsnetværk i Region Midtjylland.
Kredsformanden var overbevist om, at der var god tid til at profilere Iben, men allerede syv måneder efter, udskrev daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen folketingsvalg.
– Det var ret vildt at blive kastet ud i en folketingsvalgkamp og være så forholdsvis nyvalgt kandidat.
I 2007 fik hun sin debut som 1. maj-taler og skulle tale hele tre steder. Det var i Ulstrup, Hammel og Hadsten. Det første sted talte hun lige før Socialdemokratiets højtprofilerede Svend Auken.
Tre veninder havde taget turen med til Ulstrup, og da Iben var færdig med talen, sprang de op og gav hende en stor buket blomster. Og kredsformanden overtalt veninderne til at tage med til både Hammel og Hadsten, hvor de samme blomster blev overrakt igen.
Iben var folketingskandidat i fem år i Favrskov-kredsen. Hun stoppede forbi det var for udsigtsløst.
– Jeg havde lavet et kæmpe stort arbejde, og blev kun 2. suppleant igen, og det fik mig til at miste troen på, at det kunne lykkes at blive valgt fra Favrskovkredsen.
I stedet blev hun i 2013 kandidat til byrådet i Randers Kommune, og blev valgt som én ud af 10 socialdemokrater.
På spørgsmålet om hvorvidt Langå har fået noget ud af hendes medlemskab af byrådet synes hun, at det spørgsmål bør borgerne i Langå svare på.
Et tilbageblik på Iben Sønderups mærkesager ved sidste valg, bl.a. at Langå Skole skulle beholde sin overbygning, og at der skulle laves flere cykelstier, kan det konstateres, at begge mærkesager er blevet realiseret.
– Vi mangler stadigvæk cykelstier mange steder. Både her, men også i hele Randers Kommune, så det arbejder jeg videre med, erklærer hun.
Desuden er hendes kamp for en gangbro over Langå Station for at give ordentlige forhold for handicappede velkendt.
Under valgkampen til byrådet sidste gang fik hun stor støtte fra socialdemokraten Dan Jørgensen, som på det tidspunkt sad i Europaparlamentet, men blev hentet hjem af Helle Thorning Schmidt som fødevareminister.
Hun har valgt at genopstille til byrådsvalget, som finder sted den 21.. november i år. Og har nu fået et stærkt indblik og overblik i hvordan kommunen er skruet sammen.
I indeværende periode har hun siddet i Beskæftigelsesudvalget, Randers Spildevand (nu: Vandmiljø Randers) samt Miljø- og Teknikudvalget. Det kan lyde kedeligt for mange borgere. Men ikke for Iben Sønderup.
– Når borgerne kan se at deres veje bliver gravet op, eller når der skal ske nybyggeri synes de involverede absolut ikke, at det er kedeligt. Ofte er der følelser i spil, så selvom det kan lyde kedeligt, er det faktisk meget spændende, siger hun.
Naturen og beskyttelse af den fylder meget for hende. Ikke mindst når det gælder sikring af rent grundvand.
– Det er et af de områder, hvor vi virkelig er uenige med Venstre. Vi socialdemokrater synes, at der skal iværksættes handling når det bliver kendt, at f.eks. nitratindholdet er for højt. Venstre synes bare, at man skal holde øje med udviklingen erklærer Iben Sønderup.
Hun forklarer at miljøspørgsmål er ét af de områder, hvor der er grundlæggende forskelle på Venstre og Socialdemokratiet.
– Venstre varetager landbrugets interesser, mens det for Socialdemokratiet er en grundværdi, at tænke mere på at beskytte naturen, miljøet og sikre en bæredygtig udvikling understreger hun.
Hvis hun bliver genvalgt, vil hun bl.a. arbejde stærkt for at få et bredere samarbejde i byrådet, hvilket i høj grad er tiltrængt.
I december sidste år blev Iben Sønderup igen valgt som folketingskandidat. Denne gang i Randers Syd. Det sker efter, at folketingsmedlem Maja Panduro på grund af stress har valgt ikke at genopstille ved næste folketingsvalg.
Iben Sønderup er 48 år, og privat er hun gift med René Rasmussen. Sammen har de børnene Isabella på 23 år samt tvillingerne Josefine og Joakim på 20 år.
Mens hun studerede spansk, boede parret seks måneder i Alicante i Spanien. I Spanien studerede Iben Sønderup på universitetet, mens manden havde taget orlov og kunne passe børnene.
I 2004 var Iben Sønderup færdiguddannet, og hun underviste tre år på Aalborg Universitet og i en periode samtidig på Handelshøjskolen i Aarhus, hvor hun var ansat i fem år.
I 2008 manglede de undervisere til spanskundervisning på Aarhus Købmandsskole og det var et job, som Iben Sønderup skyndte sig at sige ja til, og siden har hun været lektor på handelsgymnasiet på Aarhus Købmandsskole, hvor hun underviser i spansk og dansk. Her virker hun også som skolens huspianist. Generelt er Iben Sønderup meget musikalsk. Hun spiller således klaver, og synger i koret Growing Gospel, som holder til på Randers Musikskole.
Selvom om Iben Sønderups hjerte banker for Langå, så vil hun samtidig være repræsentant for hele kommunen, og lytte til borgerne, uanset hvor de bor i Randers Kommune.
Hun er blevet så bidt af politik, at hun er klar til at tage en periode mere i byrådet, og stiller således op til valget den 21. november, som nummer syv på Socialdemokratiets liste.
Hun er nemlig glad for at medvirke til resultater, der gør livet bedre for mennesker.
Kommentarer