Go Randers på besøg i Tøjhuset, den jødiske kirkegård og Skovbakken
Tøjhuset er bygget i 1801 som et sted man kunne opbevare alle militære forsyninger, så som kanoner krudt og kugler, samt fuld udrustning til soldaterne. Man havde nemlig oplevet da englænder kom ved slaget på Reden at al krigsmateriel var spredt for alle vinde og svært at mobilisere. Derfor findes der flere tøjhuse rundt i landet.
Omkring 60 forventningsfulde fremmødte blev budt velkommen af ejeren af Tøjhuset René Jakobsen der fortalte om planerne for bygningerne, der i første omgang bød på 13 lejligheder i de gamle vognporte. Tøjhuset har tidligere været kaserne med eget sygehus og laboratorie. De mindre omliggende huse var beboet af befalingsmænd.
De besøgende bevægede sig nu ind i de fantastiske store rum der findes i Arsenal bygningen, der tidligere husede våbenlageret for hele Nordjylland. I et af vinduerne kan man se kongemindet hvor Christian den 10. har ridset sit navn i vægen ved vinduet. Mens Tøjhuset fungerede som våbenlager kunne man sejle helt ind i Tøjhushaven til en kanonrampe der fører op til selve Tøjhuset, som man tydeligt ser i dag.
Krudttårnet ligger i behørig afstand fra de andre bygninger og omgivet af en høj jordvold hvis uheldet skulle være ude. Ved en eksplosion ville hele taget ryge til vejrs og alle fire vægge falde til hver sin side.
Efterfølgende gik de besøgende gennem Østre kirkegård for at se på den jødiske del. Før denne del blev taget i brug, skulle de døde fragtes helt til Fredericia. Der var mange jøder i Randers – omkring 246 familier – hvilket var det andet største indbyggertal efter København. De ejede mange huse i byen og havde både egen skole og kirke.
På vej mod vand, kaffe og kage blev de besøgende vist den gamle skydepavillon der blev bygget for donerede penge. Der havde også været en musikscene, som bød på dans, sang og musik. Det var her Randers borgerne mødtes. Dagen sluttede på Skovbakken, der i dag fungerer som Odd fellow loge og restaurant.
Kommentarer