Genbrugsindsats har sparet kommunen 1.4 millioner i 2021
I løbet af 2021 har Randers Kommune sparet en cirka 1.4 millioner kroner ved at genbruge kommunens møbler frem for at indkøbe nye. Kommunens interne genbrugsbutik hedder Møbelcirklen, og genbrugsinitiativet er den første af sin slags i Danmark i kommunalt regi.
“Det er dejligt at høre, at det går så godt for Møbelcirklen. Som samfund er vi nødt til at finde bæredygtige og klimavenlige veje at gå. For Randers Kommune som koncern er Møbelcirklen et af tiltagene, der både sparer penge, sparer på vores træk på ressourcer og sparer på vores samlede CO2 udledning, og samtidig hjælper det mennesker på kanten af arbejdsmarkedet tilbage i job,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune og fortsætter:
“Dermed bidrager Møbelcirklen aktivt til, at vi i Randers Kommune er med til at gå forrest for den grønne omstilling, den bidrager til målet for anstændige jobs til alle og er et aktiv i vores mål om at leve op til FN’s 17 Verdensmål. ”
Møbelcirklen har internt genbrugt møbler siden 1. april 2021 og rundede en million kroner i besparelse den 21. oktober, og dermed var målet for 2021 allerede nået.
Møbelcirklen henter møbler, som ikke længere er i brug på Randers Kommunes arbejdspladser og istandsætter dem. Derefter bliver de sat til salg internt, se de kan få nyt liv et andet sted i kommunen.
I budget 2021-2024 blev afsat en million kr. til opstart af Møbelcirklen. Sideløbende med Møbelcirklen har Randers Kommune indført en bæredygtig indkøbsstrategi for nye møbler, som også forpligter eksterne leverandører til at tænke bæredygtigt og cirkulært.
Genbrugsindsatsen inspirerer
Møbelcirklen er udviklet og organiseret af Jobcenter Randers Erhverv, og her er der glæde at spore over projektets succes.
“Det er enormt tilfredsstillende, at projektet er en succes, og det giver blod på tanden efter mere. Møbelcirklen har et kæmpe potentiale, og vi ser frem til at indhente og genbruge endnu flere møbler i fremtiden,” siger Mark Sabro Gregersen, projektleder for Møbelcirklen.
Møbelcirklens medarbejdere består fortrinsvist af ansatte med skånebehov – og arbejdspladsen har allerede fungeret som springbræt til arbejdsmarkedet for to tidligere medarbejdere. Projektet har fået bevågenhed fra flere andre kommuner og Miljøministeriet, som har fremhævet projektet i sin nye udgivelse om grønne offentlige myndigheder, som skal inspirere til mere cirkulation og genanvendelse.
“Møbelcirklen har så mange gode aspekter med sociale, økonomiske og miljømæssige gevinster, og vi er glade for, at projektet kan inspirere til at vise vejen til et mere bæredygtigt samfund,” siger Mark Sabro Gregersen.
Kommentarer