Debat og politik

Fusion Randers byder musketér-eden velkommen, men hvad betyder den egentlig?

Debatindlæg fra Fusion Randers

Siden Fusion Randers d. 28. august gik i luften med temaet; bedre samarbejde i byrådet, har flere og flere partier og lister tilgået sig samme budskab. Senest har en gruppe på tværs af en række partier været ude i pressen med en såkaldt musketéred, hvor de lover vælgerne og hinanden, at hvis de bliver valgt til byrådet, vil de tale ordentligt til og med hinanden.

– Vi er utrolig glade for den modtagelse vi har fået blandt borgerne, men også i det politiske liv. Vi havde slet ikke regnet med, at så mange andre partier og lister vil gå med på vores klare tema om, at byrådet skal have et samlet samarbejde i langt højere grad end i dag, siger Jesper Bræmer, der er en af initiativtagerne bag Fusion Randers.

Derfor er Fusion Randers glade for at så mange har tilkendegivet de støtter op om visionen om et bedre og bredere samarbejde, men er også bekymrede for om det ikke bare er valgflæsk.

– Grunden til at Fusion Randers er en realitet, er at der er så meget gammelt nag og personafhængighed i det politiske miljø, at det krævede en løsrivelse på tværs for at blive fri af historisk spin. Derfor ser vi da med glæde på initiativet fra de ”nye” kandidater, men kan være i tvivl om hvor længe det holder, udtrykker Morten Munk Andresen på spørgsmålet om hvorfor at en muskertered ikke er nok for at forbedre samarbejdet.

– Men vi stiller os skeptisk over for, at de partier og lister der allerede nu er repræsenteret i byrådet, går og lover hinanden samarbejde og god tone. Da jeg var med i valgkampen i 2013 lød budskabet det samme, men vi ved alle hvordan det er endt, supplerer Jesper Bræmer.

Fusion Randers er en lokalliste, der består af alt fra personer fra Liberal Alliance til Socialdemokratiet. Lokallisten blev skabt på baggrund af, at man ikke mente partipolitik nødvendigvis gavner Randers Kommune, da de mener at lokalpolitik i langt højere grad er personer frem for ideologier. Derfor stiller man også spørgsmålstegn ved, at personer fra andre partier går frem og snakker god tone og samarbejde, uden først at have taget kampen internt i hvert sit parti.

– Hvis man kigger på tonen, både i og udenfor byrådet, er det helt tydeligt at de implicerede ingen tillid har til hinanden. Det smitter af på resten af borgerne. Tilliden blandt borgerne til Randers’ politikere er nærmest ikke eksisterende. Og ser man på de sociale medier, så bliver ethvert oplæg til debat, ødelagt af et personangreb, spin eller hetz indenfor få øjeblikke. Alt i alt en situation der lagt hen ad vejen afspejler sig hvorfor andre kommuner har større fremdrift end vores.

Fusion Randers vil løbende invitere alle interesserede i det politiske miljø til dialogmøder, hvor de politiske agendaer bliver vendt, uden at pressen eller vælgerne er til stede. Det mener de sikrer, at dialogen foregår i fred og forenelighed, også selvom visse dele af det politiske miljø ikke ønsker at deltage i det, er der alt i alt bred opbakning til dette tiltag.

Kommentarer