Debat og politik

Den frygtelige sandhed om kommunalpolitik

Leif Stimle.

Læserindlæg af Leif Steimle

Den frygtelige sandhed om kommunalpolitik er, at uanset hvilke politikere der bliver valgt, skal de forvalte og prioritere den samme pose penge. Politikerne har kun mulighed for at gøre noget ekstra for borgerne inden for kommunens økonomiske råderum, eller ved at hæve skatterne (og det må man ikke uden at blive straffet af regeringen), eller ved at omprioritere.

Når et år er gået, og en kommune skal lave et nyt budget, så starter man med at sige: Hvordan ser kommunens økonomi ud, hvis vi gør det samme som sidste år og indregner det som allerede er vedtaget, samt indregner de udefrakommende tiltag for eksempel udgifter vedrørende nye love.

Herefter kan man se kommunens økonomiske råderum. Det hænder at råderummet er negativt. Det vil sige at alle kommunens penge er brugt på forhånd. Dermed skal kommunens politikere i gang med at finde kommunale besparelser, i stedet for at indfri deres valgløfter.

Heldigvis hænder det også, at der faktisk er et positivt råderum, så politikerne kan prioritere bedre service til borgerne. Når man følger den kommunale valgkamp, er det let at få øje på langt flere valgløfter fra politikere, end det er sandsynligt, at der er plads til inden for det økonomiske råderum.

Derfor er det relevant at spørge hver eneste kandidat til kommunalvalget: Hvordan vil du finansiere dine valgløfter? Hvem vil du tage pengene fra? Jo større gaver en politiker lover vælgerne, jo større grund er det til at gentage spørgsmålet: Hvem vil du tage pengene fra?

Derfor er byrådskandidaternes løfter til vælgerne ikke meget værd, hvis ikke de samtidig fortæller, hvad deres valgløfter koster og hvem pengene skal tages fra, eller at de oplyser hvor de ellers vil finde dem.

Bliv nu konkrete byrådskandidater, tal ikke udenom, men fortæl os præcis hvad i tænker i vil gøre, når i bliver valgt – både på godt og på ondt. Vi gider ikke at høre tomme valgløfter.

Kommentarer