Randers By

Fra mig til dig – museum sætter fokus på gaver i 1000 år

I jernalderen gav folk gaver til guderne for at være på god fod med dem. Men gaverne var helt sikkert ikke pakket ind med bånd og papir! Traditionen med at indpakke gaver begyndte først i slutningen af 1800-tallet. Foto: Museum Østjylland.

Jul og gaver hører uløseligt sammen. Museum Østjylland deler i årets juleudstilling gaver ud i form af små, lækre fortællinger om netop – gaver! Tag med på en tur ind i gavernes fortryllende verden og oplev fortællingerne om alletiders gaver i udstillingen Fra mig til dig – Gaver i 1000 år.

Oplev fortællinger om legetøj, hjemmelavede gaver, oplevelsesgaver og se de mange fine genstande, som engang blev givet eller modtaget i gave.  

I årets juleudstilling kan du blandt andet se et stort dukkehus, en smuk dukke og en hjemmelavet nålepude. De fine genstande har hver deres historie. For eksempel er dukken vundet i et julelotteri og derefter givet i gave til pigen Vivi. Foto: Museum Østjylland.

”Der er så meget at glæde sig til i denne udstilling. Den er fyldt med fine genstande, der fortæller sjove, rørende eller særlige gavehistorier. Og så er der selvfølgelig også sjove aktiviteter, som familierne kan lave sammen, for det skal være en superhyggelig oplevelse at besøge juleudstillingen på museet, ” lover museumsinspektør Lisette Berg Andersen, der er tilrettelægger af årets juleudstilling.

Kunsten at give en god gave

Gennem tusindvis af år har menneskene givet hinanden gaver. Store gaver, små gaver, hjemmelavede gaver, dyre gaver, bløde gaver og kantede gaver. Anledningerne har været forskellige, og ofte har relationer betydning for gavens indhold.

”Det er, som vi alle ved, både en glæde at modtage og at give gaver, men de mange uskrevne regler for gavegivning kan vække store følelser. Er det for eksempel i orden at give rengøring i gave? Eller at give en brugt gave? ” spørger Lisette Berg Andersen.

I Fra mig til dig – Gaver i 1000 år bliver du lidt klogere på, hvordan de kristne julegaver er opstået, og hvordan Jesusbarnet kan ses som den ultimative gave. 

Legetøj er en sikker vinder

Museets medarbejdere har til juleudstillingen finkæmmet samlingen for julegaver og andre gaver.

”Ikke overraskende har det vist sig, at der er tidstypiske forskelle på, hvad både børn og voksne har ønsket gennem årene. Børnene har altid har ønsket sig – og fået – legetøj!

Men der er stor variation i mængden af legetøj og i gavernes materiale, ” fortæller Lisette Berg Andersen.

DIY – Nød eller nydelse?

Lørdag den 13. november kl. 11 åbner juleudstillingen Fra mig til dig – Gaver i 1000 år på utraditionel og magisk vis af to gange Jesper: Museum Østjyllands nye chef Jesper Bækgaard og tryllekunstner Jesper Grønkjær! Foto: Jesper Grønkjær.

I dag ser de fleste det som en ekstra stor kærlighedserklæring, hvis den gave, de modtager, er hjemmelavet. Gaven får stor opmærksomhed, fordi giveren har lagt både tid, kræfter og personlighed i den.

Tidligere var det almindeligt, at husflid og håndarbejde blev givet i gave, og de hjemmelavede gaver har på den måde ikke symboliseret en særlig opmærksomhed overfor modtageren. Varemanglen under 2. Verdenskrig gjorde det dog igen nødvendigt at tænke kreativt til jul og fødselsdage, og så kunne en hjemmesyet nålepude – f.eks. formet som en hund – vække stor glæde.

Fødselsdage og gaver efter 1536

Før 1800-tallet var det almindeligt, at folk på landet gav naturalier eller tjenester til hinanden i gave. F.eks. var barselsgaven ofte en krukke med sødsuppe eller fedtkager.

Et dyk ned i historien viser også, at der først fandtes fødselsdage og fødselsdagsgaver efter reformationen i 1536. I katolsk tid fejrede man nemlig ikke fødselsdag men navnedag, da de fleste delte navn med en helgen. Efter reformationen blev fødselsdagen – og dermed også gaverne – indført. Og heldigvis for det, er der nok mange, der tænker!

De første danske julegaver dukkede op i middelalderen – hvis man da ellers kan kalde en klump brundej for en julegave! Ved juletid gav husfaderen små klumper af sød kagedej til sine medarbejdere som tak for deres arbejdsindsats i løbet af året. Til børnene faldt der også knas og lækkerier af i den søde juletid.

Juleudstillingen Fra mig til dig – Gaver i 1000 år kan ses frem til og med den 2. januar 2022.

Info

  • Juleudstilling 2021: Fra mig til dig – Gaver i 1000 år – Særudstillingen zoomer ind på både århundreders julegaver og på gavegivning generelt.
  • Lørdag den 13. november 2021 – søndag den 2. januar 2022. Udstillingsåbning med taler, julegodter og trylleshow den 13. november kl. 11.
  • Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
  • Gratis

Kommentarer