Forurening skader plastproducent i Randers
Den omfattende plastforurening rundt omkring i verden har været skidt for Toppac A/S, som på fabrikken i det sydlige Randers producerer sprøjtestøbt plastemballage til fødevareindustrien.
– Vores største udfordring har helt klart været den negative omtale af plastikforureningen og den skade, den gør i naturen og især i havene, forklarer administrerende direktør Søren Mark Andersen til Jyllands-Posten.
Han mener, at plastik på et forkert grundlag har fået et dårligt ry.
Dårlig håndtering
– Forureningen er ikke plastikkens skyld, men i stedet den måde folk har håndteret den på. Det har vi brugt mange ressourcer på at forklare, og det har været svært. Faktisk synes jeg, at vi unødigt er blevet hængt ud. Vi er blevet gjort til syndere for, at tre floder i Asien og en i Afrika leder over 50 procent ud af den samlede mængde af plastikaffald i havene, siger han.
Søren Mark Andersen synes derimod, at plastik er et fantastisk materiale.
– Det har i den grad været med til at sikre holdbarheden af en lang række af vidt forskellige fødevarer og gjort dem nemme at håndtere og transportere, siger direktøren til Jyllands-Posten og understreger, at plastik ikke skal ende i naturen, men genbruges – gerne mange gange.
– Der er blevet opfundet et maskine, som kan lave plastik om til olie. Dermed er ringen sluttet fra vugge til grav. Vi bruger olie til at lave plastikken, og hvis vi så kan gå den anden vej og lave plastikken om til olie igen, så er det mest optimalt.
Udvider fabrikken
Virksomheden har de foregående år oplevet en vækst på 10-15 pct. Direktøren forventer, at det fortsætter i 2019.
– Det betyder også, at vi i de kommende år udvider selve fabrikken med 3000 kvm., så vi kan fortsætte væksten. Vi regner med at kunne fordoble omsætningen inden for de næste fem til syv år.
Den største bekymring er ifølge Søren Mark Andersen udfaldt af brexit.
– Storbritannien er et meget stort marked for os, og det betyder meget, hvordan afregningen af varer bliver hen over grænsen. Men vi har også en udfordring i, at vi afregner vores varer efter britiske standarder i britiske pund. Vi har dog dækket os af gennem kursaftaler – i det mindst for det først halvår.
Kommentarer