Fortsat plads til friluftsliv i Naturnationalpark Fussingø
Der er fortsat plads til friluftsliv og nye muligheder kommer til i Naturnationalpark Fussingø. Men derskal findes reelle alternativer, for de begrænsninger som udsætning af blandt andet heste medfører.
Fremover vil besøgende i det bakkede og varierede naturområde vest for Fussing Sø 15 kilometer fra Randers kunne opleve en endnu større rigdom. I forvejen er der sjældne planter, oddere og havørne, men fremover vil dyr og planter få bedre levevilkår, når naturen plejes af græssende dyr i stedet for maskiner.
Området skal være naturnationalpark, og Friluftsrådet Østjylland har netop modtaget et projektforslag fra Miljøministeriet, der fastlægger rammerne for naturnationalpark Fussingø.
”Det bliver uden tvivl spændende at følge den nye type natur, der kommer med årene. Det vil give nye oplevelser for besøgende i området. Dog skal vi sikre, at foreninger og borgere fortsat kan dyrke deres friluftsaktiviteter i naturnationalparken. Det er meget vigtigt, at der er reelle alternativer i området, hvis enkelte friluftsaktiviteter begrænses i naturnationalparken” siger Eske Thøgersen, der er formand for Friluftsrådet Østjylland.
Friluftsrådet Østjylland er generelt tilfreds med, at friluftslivet og mulighederne for at opleve naturen i høj grad er tænkt ind i forslaget.
Her lyder det at: ”Det har høj prioritet, at der gives mulighed for en fortsat bred vifte af friluftsaktiviteter i naturnationalparken. Derfor vil flere af områdets nuværende faciliteter fortsat bestå i deres nuværende form. I Naturnationalpark Fussingø vil der således stadig være markerede vandreruter, MTB-spor, faste o- løbsposter, en regional og to lokale cykelruter, lejrplads, shelterplads, bålplads og en del p pladser. De nuværende friluftsfaciliteter fastholdes som udgangspunkt, og der suppleres med forskellige faciliteter såsom observationsplatforme, parkerings- og informationsfaciliteter, toilet og opholdsfaciliteter, afmærkede vandreruter mm.”
Friluftsrådet Østjylland så dog gerne, at der ikke udsættes vilde heste, som forslaget peger på, da det begrænser rytteres muligheder for at bruge skoven. Det er ærgerligt, og Eske Thøgersen understreger, at der skal findes reelle alternativer til mulighederne for ridning i skoven i dag:
”Det er ikke noget med, at der skal arbejdes på eller forsøges at finde alternative muligheder i nærområdet i samarbejde med brugergrupperne, hvis adgang begrænses, eller stier må omlægges. Nej, det skal der simpelthen være!” siger han og henviser til beskrivelsen af rideruter og hundeskoven, der må flyttes til et område uden for naturnationalparken.
Lyt til lokale og foreningsliv
Friluftsrådet Østjylland mener, det fortsat er helt centralt med en bred inddragelse af befolkningen, så der kommer gode løsninger på alternative stier, hegnene og antallet og udformningen af låger, faciliteter og fortsat friluftsliv i området. Ikke mindst fremhæver Ekse Thøgersen, at det er afgørende med formidling af naturen i området, og hvorfor ændringerne sker. For eksempel kan man nok leve med, at fri teltning i området forsvinder, og at der i stedet kommer nye sheltere, hvis man ved, at der kommer en anden slags natur ud af det.
”Hvis der skal være folkelig opbakning til det og en forståelse af, hvad det er, vi får med naturnationalparken, så skal det formidles knivskarpt. De fleste mennesker er ikke vant til at færdes i hegninger med græssende dyr. Heri ligger en stor formidlingsopgave” siger Eske Thøgersen.
Kommentarer