Fortællinger om et glimt af Randers
Mandag den 19. juni kl. 18.30 til 21.00 er der fortællinger i Tøjhushaven. Tidligere var kravet til de besøgende i Tøjhushaven, at de skulle være renlige og sømmelige påklædt. Det kræver vi ikke, du er hjertelig velkommen som du er.
Det kan være en ensom interesse at skrive historier, men ikke når man er en del af ’Historier på spil’.
Via skriveholdet i Randers Ungdomsskole for unge forfatterspirer ’Historier på spil’ har de unge fundet sammen og laver historier både i fællesskab og hver for sig. De bliver inspireret, støttet og hjulpet til at komme i gang og udvikle historier på flere forskellige måder af professionelle lærer og forfattere.”
”Historier på spil”, er et samarbejde mellem Randers Fortællerne, Teaterskolen Kastali’a, Læringscenter Randers, Randers Bibliotek og Randers Ungdomsskole. Her samles unge, som elsker at skrive eller fortælle en god historie om deres fælles interesse.
Nu er det på tide historierne kommer ud af computerne og skrivehæfterne. De skal præsenteres, ud og leve og ikke mindst høres i byens rum og blandt folk. Når man skriver, vil man for det meste gerne læses, men nu er der i stedet mulighed for at høre de mange forskellige historier. Historier om Randers skrevet af unge og læst op af unge. I foråret har de 14 skrivelystne unge, været rundt i Randers og ved hvert sted skrevet en historie ud fra, hvad de har set, hørt og oplevet. Og der er blevet arbejdet med fordomme om Randers. En af opgaverne var at skrive alle de fordomme ned de unge kendte til om Randers. 49 i alt blev det til. Her er et lille udpluk: Energidrik (Brezer), mokai, scooter/knallert, Nikeshox, Cap, Rander S type, hash, stoffer, hættetrøjer, Rand’os. Disse blev forvandlede til det modsatte og ud fra de nye ord blev der skrevet nye positive historier om Randers.
Hver ung har valgt en af deres historie om Randers og disse historier læses op som ”Et glimt af Randers” mandag den 19. juni kl. 18.30 til 21.00 i Tøjhushaven. Det er gratis og der serveres kaffe, the og kage. Ta’ et tæppe med, så du kan sidde godt, når du skal lytte til gode historier om Randers.
Her er en forsmag på et lille glimt af Randers skrevet af Emma S. Kristoffersen
Randers Skorsten
Jeg sad på toppen af skorstenen, at komme derop var nemt nok, men højt var det alligevel. Vinden var kraftig heroppe. Solen er på vej ned og jeg burde komme hjem. Jeg vil bare se lyset forsvinde, skorstenen lyse op. Se menneskene vandre gaderne tynde, de unge tænde alt liv. Komme dansende, syngende ned ad gaderne, holdende i hånd, kyssende, grinende. Familien venter derhjemme, og jeg ved det godt, men solen begynder at tegne dens lilla-orange stråler bag det hvide tårn med de små firkantede huller. Det hvide tårn, bliver lyst op af en indvendig rød, som giver monumentet liv. Under al farven og lyset, strømmer livet ud. Et ungt par holder i hånd, slingrende mellem de andre. Tydelig kærlighed mellem dem, smilende ansigter. Deres lykke vises tydeligt, og smitter af på gruppen. Et stykke regnbue stof skimtes i gruppen. Jeg spreder mine vinger og flyver væk. Svæver ned mod vandet, og flyver roligt og sikkert hjem.
Tøjhushaven
Tøjhuset i Randers blev opført i perioden 1801-1802. De smukke bygninger skulle have tilsvarende smukke omgivelser, samtidig med at det kunne give byens borgere et smukt område, hvor de kunne spadsere, noget der var savnet i Randers.
I perioden 1824-1836 kom Frederik 6., som regel fra 15.-17. juni, til Randers, hvor der heller ikke blev sparet på festlighederne i byen – og i haven. Prins Frederik, den senere Frederik 7., ledsagede kongen og dansede med de unge borgerdøtre på den opstillede balustrade.
Men det var ikke bare ved festlige lejligheder, at haven blev taget i brug. Anlægget blev efterhånden borgernes foretrukne udflugtsmål, hvor de kunne promenere, mødes uformelt og nyde naturen. Tøjhushaven var i begyndelsen en lukket have, adgang til den foregik gennem »Døren i dalen« (Tøjhushavevej). Haven var dog åben og tilgængelig for alle to dage om ugen – hver torsdag og fredag eftermiddag mellem kl. 13 og kl. 18, hvor kravet til de besøgende var, at de skulle være renlige og sømmelige påklædt. Ved indgangen kunne der lægges penge i en bøsse til de fattige.
I anden halvdel af 1800-tallet blev Tøjhushaven, som den blev kaldt fra 1842, efterhånden mindre populær som udflugtsmål, Skovbakken havde udkonkurreret den.
Nu indtager ”Historier på spil” Tøjhushaven med ”Et glimt af Randers”, så Tøjhushaven igen kan danne rammen om en festlig begivenhed i Randers.
Kommentarer