Randers By

Forslag om belønning på 22.000 kroner til normalvægtige børn i Randers skudt ned fra egne rækker

Jørgen Winther, medlem af Hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

Regionspolitikeren Jørgen Winther (V) fremsatte mandag et forslag om, at give en kontant belønning til unge, som ikke er overvægtige, når de skal konfirmeres. I dag møder forslaget massiv kritik fra både opposition og egne rækker.

Jørgen Winther, der tidligere har siddet i Folketinget for Venstre og nu sidder i Hospitalsudvalget i Region Midtjylland fik en lys idé, da han var i Legoland med sine børnebørn og sin kæreste Ulla Lægaard, der er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri.

Her kunne han konstatere, at flere børn i forlystelsesparken var overvægtige, og diskutterede sin idé med kæresten, og sammen vendte de oven i købet forslaget med Bertel Haarder, der mente, at belønningen også kunne falde på den unges 18 års eller 25 års fødselsdag.

Helt konkret gik forslaget ud på, at lave en forsøgsordning i Randers Kommune, hvor man finder børn, der er i risikogruppen for at blive overvægtige. En sundhedsplejerske skal så følge børnene og give dem en belønning, hvis det lykkes dem at blive normalvægtig i konfirmationsalderen. Baggrunden for forslaget er, at cirka en femtedel af alle danske unge i dag er overvægtige.

Forslaget får dog ikke stor opbakning fra Jørgen Winthers eget parti.

– Det er ikke Venstres politik og forslaget står for Jørgen Winthers egen regning, siger Jane Heitmann, sundhedsordfører i Venstre,

Kritik fra flere sider

Men det er ikke kun i Venstre, at forslaget skydes ned. Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra Liberal Alliance kalder forslaget “sygt” på sin Twitter profil:

Kirsten Normann, der er sundhedsordfører i SF kalder på sin Twitter profil forslaget for “langt ude”:

 

Den lokale formand for Dansk Folkeparti i Randers Nicolai Estrup mener også, at forslaget rammer helt skævt.

Se hans Nicolai Estrups debatindlæg her.

Næstformand i Randers Kommunes Sundheds-, idræts- og kulturudvalg, Karen Lagoni siger til Randers Netavis, at hun kun kan trække på smilebåndet af forslaget.

– Men vi kan sikkert få en interessant debat om emnet i udvalget, som jo har repræsentanter fra mange forskellige partier, siger Karen Lagoni. Sundhedsudvalget er sammensat af lokalpolitikere fra fem partier, nemlig Venstre, DF, Socialdemokratiet, Radikale og Konservative.

Karen Lagoni henviser samtidig til, at Randers Kommune allerede har en forebyggende indsats mod overvægt og at der netop er afsluttet et overvægtsprojekt i form af et samarbejde mellem fire østjyske kommuner og Regionshospitalet i Randers. Her kan parterne præsentere et flot resultat, hvor hele 80 procent af deltagerne har tabt sig eller vedligeholdt vægten efter et år.

Kommentarer