Hvidsten

Forsinket, men festlig fejring af 75 året for befrielsen

Se billedserie 13-årige Kamille Skøtt fra St. Blicher Gruppe i Spentrup havde fået æren af at overrække blomster til Prinsesse Benedikte, da hun ankom til Spentrup kirke, hvor også sognepræst Peter Ulvsgaard (tv) tog imod. Fotos fra Spentrup: Jan Szwed. Fotos fra Hvidsten: Gitte Hagsholm. Se alle billederne i galleriet

Søndag kunne man endelig fejre 75-året for Danmarks befrielse efter 2. verdenskrig i Hvidsten. En både højtidelig og festlig markering med royal deltagelse og gensyn med en folkekær skuespiller, der har fået et helt særligt forhold til Hvidsten, og den betydning landsbyen og lokale borgere fik i historien.

Siden sin rolle som Gudrun Fiil i filmen om Hvidstengruppen fra 2012 er skuespiller Bodil Jørgensen næsten blevet synonym med Hvidsten Kro, historien og stedet.

Sidste år deltog hun, da Hendes Kongelige Højhed Dronning Margrethe besøgte Hvidsten, da man markerede 75-året for henrettelsen af otte medlemmer af Hvidstengruppen, og i år var hun inviteret til at gæsteprædike i Spentrup kirke i forbindelse markeringen af 75-året for befrielsen.

Læs også: Dronningen kastede glans over højtidelig mindedag i Hvidsten

Igen i år var der også royalt besøg til at kaste glans over dagen, idet Dronningens lillesøster, Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte, deltog. Først ved mindegudstjenesten i Spentrup kirke og senere i arrangementet i Hvidsten, hvor Prinsessen blandt andet lagde en krans i Mindelunden, hvor de otte henrettede medlemmer af Hvidstengruppen er jordfæstede.

Gudtjeneste, rundvisning, frokost og kransenedlæggelse

Markeringen af 75-årsdagen skulle oprindeligt have fundet sted den 4. maj, som er datoen, hvor frihedsbudskabet lød fra London, men arrangementet måtte udsættes grundet corona-situationen.

Fejringen søndag startede som nævnt med en mindegudstjeneste i Spentrup kirke, som – igen på grund af corona-restriktionerne – havde begrænsninger på antal deltagere, hvoraf hovedparten var særligt inviterede samt et mindre antal lokale borgere, der også fik plads på bænkerækkerne.

Efter gudstjenesten i Spentrup gik turen til Hvidsten Kro, hvor prinsessen efter en rundvisning på kroen besøgte en udstilling i Havesalen lavet til dagen af spejder- og FDF-grupper fra Randers Kommune samt folkene bag Lyshøj Mølle ved Havndal.

Prinsesse Benedikte viste stor interesse for udstillingen i Havesalen på Hvidsten Kro. Foto: Gitte Hagsholm

Så var det tid til en frokost på kroen, og i mens kunne man i kroens have møde soldater, modstandsfolk samt civile børn og voksne i en slags levende museum, skabt af frivillige fra hele landet.

I kroens have kunne besøgende få et tilbageblik i tiden fra krigsårene. Blandt andet fra en lille dansegruppe fra Esbjerg, der udspringer fra en lokal forening, som arbejder på at få lavet et bunkermuseum i lokalområdet. Foto: Gitte Hagsholm

Efter frokosten fortsatte delegationen til Mindelunden, hvor først Prinsessen og efterfølgende formand for Frihedsfonden, Christian Eugen-Olsen, lagde hver en krans for de henrettede medlemmer af Hvidstengruppen.

Umiddelbart efter kransenedlæggelsen overfløj to F-16 jagere Mindelunden, og de blev efterfulgt af et Hercules fly, som droppede to faldskærmssoldater, der medbragte gaver til henholdsvis Prinsesse Benedikte og skuespiller Bodil Jørgensen.

Prinsesse Benedikte og skuespiller Bodil Jørgensen modtog begge gaver fra de to jægersoldater, som sprang ud fra et Hercules fly, der overfløj Hvidsten kort tid efter kransenedlæggelse i Mindelunden. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer