Randers By

Forligsmand udsætter forhandlinger – fagforbund i Randers var klar til storkonflikt

Forhandlingerne om overenskomster på det statslige, regionale og kommunale område er, efter 19 timers forhandlinger i går og natten igennem, blevet udsat i 14 dage. Det meddelte forligsmanden her til morgen.

Forhandlingerne genoptages på fredag.

Dagen igennem i går blev der afholdt faglige møder og demonstrationer flere steder i landet for at lægge pres på forhandlingerne. Randers Netavis var med på Jens Otto Krags Plads i Randers tirsdag eftermiddag.

Her var der klar tale, og der blev ikke langt fingre imellem, da der tirsdag eftermiddag var demonstrationsmøde, arrangeret af Forhandlingsfællesskabet. En tværfaglig organisation som repræsenterer de fagforbund, der i øjeblikket forhandler overenskomst.

Den lokale Peter vildmand gik på scenen ti minutter før mødets begyndelse, og som sædvanligt evnede han at skabe en god stemning. Herefter bød Leif Plauborg fra Randers Lærerforening samt Lene Hartmann fra LO Randers velkommen til de omkring 1.500 demonstranter.

Første taler var Anja Toftbjerglund Laursen, Kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i kreds Midtjylland.

– Denne her konflikt handler både om løn og arbejdsvilkår, men dermed kommer den også til at handle om indholdet i den velfærd, der produceres hver eneste dag i Danmark. Der er en logisk sammenhæng mellem, hvordan man behandler sine ansatte, og hvilke ydelser der kan leveres, sagde Anja Toftbjerglund Laursen

– Det er som om arbejdsgiverne ikke længere er optaget af at skabe gode og attraktive arbejdspladser, hvor faglighed og kvalitet står i centrum, hvor ansatte bare kan flyttes rundt på – det er et kedeligt menneskesyn, og det er også dét, denne her konflikt handler om. Det lader til, at arbejdsgiverne mener, at de kan skjule og camouflere velfærdsbesparelser ved at udhule og forringe de ansattes vilkår, erklærede hun.

Afdelingsformand for Dansk Metal i Østjylland, Finn Andersen gjorde det fuldstændig klart, at tryghed og velfærd hænger sammen:

– Når den almindelige hårdt arbejdende lønmodtager, der hver dag passer sit arbejde, men hver dag ser og hører hvad der sker omkring os, indledte Finn Andersen.

– Titusindvis bliver smidt ud af dagpengesystemet. Flere og flere bliver smidt ud af deres bolig, fordi de ikke kan betale. Der bliver flere og flere fattige børnefamilier. Vi presses af working poor. Arbejdstilsynet beskæres, så vi risikerer vor liv og lemmer ved at gå på arbejde og antallet af hjemløse stiger, tordnede Finn Andersen, og høste store klapsalver.

Forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA havde givet tilsagn om at komme til Randers for at tale. Men på grund af den tilspidsede situation i forligsinstitutionen, måtte han haste fra et andet møde i Odense, til København.

I stedet kom forbundssekretær i FOA Helena Mikkelsen. Hun er dybt skuffet over arbejdsgiverne og innovationsminister Sophie Løhde, KL’s topforhandler Michael Ziegler og regionernes chefforhandler Anders Kühnau.

– De har alle sammen prøvet på at tromle os. Og det går ikke! De begyndte jo allerede da de kom med deres krav om forringelser, sagde Helena Mikkelsen.

– De kommer med så massivt et lockoutvarsel, at 440.000 offentlige ansatte skal lockoutes fra deres arbejdsplads. Det er ca. hver anden offentligt ansatte, som ikke kan få lov at passe deres arbejde konstaterede Helena Mikkelsen, som mener, at forhandlerne har forregnet sig når det gælder nødberedskaber på bl.a. sygehusene.

– Når der skal forhandles nødberedskaber, er der så ansatte nok til at opretholde et nødberedskab? Nej, det er der ikke, fordi vi kører på nødberedskab hver eneste dag i den offentlige sektor, pointerede hun.

Desuden var der tale ved Bent Klim Johansen, formand for HK-stat i Østjylland.

Efter talerne og musikken benyttede mange sig af tilbuddet om at købe pølser, øl og vand ved Café Jens Otto.

Stemningen efter arrangementet var klar: Randers er klar til storkonflikt!

Kommentarer