Foredrag: Fra Lille købstad til Danmarks “Neapel”
Lige siden ferieliv og turisme kom på mode i 1900-tallets begyndelse, har Ebeltoft og Molsområdet udviklet sig til en af landets betydeligste turistdestinationer. Især ferieloven fra 1938 – som betød ferie for alle – fik for alvor den lokale turisme til at eksplodere i efterkrigstiden.
Men hvordan kom det dertil, at Ebeltoft fra at være en lille og afsidesliggende købstad, hvor udviklingen ellers gik forbi, blev til ”Danmarks Neapel”? Og hvordan gik det til at Mols, med meget betydelige marginaliserede sandjorder og tyndtbefolkede områder, for alvor kom på turismens landkort?
Ganske afgørende for denne udvikling er naturligvis områdets enestående herlighedsværdier i form af havet, naturen og de mange spændende seværdigheder.
Dertil kommer den tidlige organisering af turismen i 1906 i Turistforeningen for Ebeltoft og Mols, i hvis formålsparagraf det dengang hed: ”at drage Fremmede, især danske Turister, til Ebeltoft og Omegn og at støtte enhver god Bestræbelse for at gøre Naturskønhederne og Seværdighederne i og omkring Byen saa let tilgængelige som muligt. ” Ligeledes har den trafikale udvikling med dampskibene til Århus og København, jernbanen fra 1901 og siden ikke mindst Mols-Linien fra 1966, spillet en betydelig rolle.
Har du lyst til at høre mere om turismens mere end 100-årige historie, så byder Museum Østjylland på foredraget ”Danmarks Neapel” ved overinspektør Jakob Vedsted torsdag den 27. april klokken 19-21 i Ebeltoft Sognegård.
Entré 50 kroner. Museumsforeningens og Museumsklubbens medlemmer har gratis adgang.
Som bestyrelsesmedlem i Turistforeningen i henved 25 år samt forfatter til publikationen om turismens 100-årige historie i området, har Jakob Vedsted gode forudsætninger for at berette om dette spændende stykke historie.
Foredraget er arrangeret i anledning af ”Forskningens Døgn”, der er en landsdækkende videnskabsfestival, der hvert år ruller hen over landet med over 600 events og mere end 75.000 besøgende.
Kommentarer