Forberedelseskursus skal klæde indvandrere på til uddannelse
VIA University College i Randers slår 1. februar dørene op til et nyt etårigt Forberedelseskursus for Indvandrere og Flygtninge (FIF-kursus). Målet er at gøre deltagerne parate til at tage en egentlig uddannelse
Af Bo Rønne, VIA
Amira fra Syrien, Krystof fra Tjekkiet, Faisal fra Irak og Nicole fra Belgien kan nu gøre sig håb om at få en dansk uddannelse. I hvert fald, hvis deres danskfærdigheder er gode nok til, at de kan deltage i det etårige forberedelseskursus, som VIA i Randers nu tilbyder for første gang.
Uddannelsesleder Pia Moldt fra VIA Campus Randers er glad for at kunne tilbyde indvandrere og flygtninge en chance for at tage for eksempel en sygeplejerske-, psykomotorik- eller pædagoguddannelse.
– Kurset kan for mange være en genvej til en uddannelse. På kurset arbejder vi med sprogfærdigheder i dansk, samfundsforhold, kultur, samarbejde, kommunikation og kreative udtryksformer. Og der bliver arbejdet med faglige emner, der peger i retning af den uddannelse, som de enkelte kursister er interesseret i, siger Pia Moldt og tilføjer, at der på linje med de øvrige VIA-uddannelser indgår praktikperioder.
For VIA er det vigtigt at vise et stærkt samfundsengagement og bidrage til at styrke integrationen gennem uddannelse, fortæller uddannelseslederen og understreger, at FIF-kurset er godkendt af myndighederne.
– Derfor kan kursisterne modtage SU, men de skal som alle andre studerende selv betale for bøger og andre undervisningsmaterialer, lyder forklaringen.
Introduktion til en VIA-uddannelse
Når kurset er afsluttet, kan deltagerne på lige fod med alle andre søge ind på en af VIAs mere end 40 professionsbacheloruddannelser – eller vælge at gå andre veje.
– Det er en vigtig del af kurset, at deltagerne kan blive introduceret til den VIA-uddannelse, de hver for sig er interesseret i. Det vil især ske gennem praktikophold. Hvis en deltager drømmer om at blive pædagog, kan han eller hun komme i praktik i en børnehave, og kursisten vil have mulighed for at følge undervisningen på pædagoguddannelsen. På den måde kan den studerende få et godt indtryk af, hvad der venter på både uddannelsen og i jobbet som færdiguddannet, fortæller Gitte Lauridsen, der er koordinator for kurset.
Alle ansøgere til FIF-kurset kommer til en personlig samtale. Her skal det vurderes, om ansøgerens dansksproglige færdigheder er gode nok.
– Det er svært at sætte en fast formel på, hvilke danskfærdigheder, deltagerne skal have. Men de skal kunne deltage i drøftelser på kurset og læse faglige tekster på dansk. Desuden skal vi vurdere, om de efter et års kursus vil være i stand til at læse på en professionsbacheloruddannelse, forklarer Gitte Lauridsen.
Kendskabet skal udbredes
I nogle måneder har Pia Moldt og Gitte Lauridsen arbejdet på at udbrede kendskabet til det nye uddannelsestilbud.
– Vi har været i kontakt med integrationsansvarlige medarbejdere i Randers og de omkringliggende kommuner – samt med sprogskolerne i området. Desuden har vi forbindelser til forskellige foreninger, der har udlændinge som medlemmer. Endelig har vi bedt vores studerende om at fortælle om FIF-kurset til unge udlændinge i deres netværk, fortæller Gitte Lauridsen.
Pia Moldt og Gitte Lauridsen regner med, det lykkes at samle deltagere til et hold, og de glæder sig til at byde velkommen inden for på campus, der ligger på Jens Otto Krags Plads 3.
Kommentarer