Kultur

Fonde sikrer fundamentet for Gammel Estrup

Gammel Estrups kælder ligger faretruende tæt på grundvandsspejlet, og fugtproblemer truer nu både kælderen og hovedbygningens tykke mure. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

For kort tid siden sikrede A.P. Møllers Fond taget, nu har en række fonde sørget for også at sikre kælderen. Så nu kan Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum påbegynde udbedring af de massive fugtproblemer, der igennem de senere år har truet selve bygningens eksistens.

Den gamle hovedbygning på Gammel Estrup har gennem længere tid været truet på grund af klimaproblemer i kælderen under sydfløjen, og fugten er begyndt at trænge op i rummene højere oppe i bygningen. Det er derfor med stor lettelse, at man nu kan påbegynde arbejdet med at klimasikre kælderen: 

”Fugt trænger op gennem murene, og vi kan nu se store fugtskjolder på væggene, blandt andet i herregårdskapellet i stueetagen. Vi har længe været bevidste om problemet og meget bekymrede for, hvor meget skade det kunne gøre – både på den korte og den lange bane – men vi har desværre ikke penge i vores almindelige drift til vedligeholdelsesarbejder af den størrelse. De sidste to år har vi derfor kæmpet for at skaffe midler til at gå i gang med arbejdet, og jeg blev derfor helt utrolig glad, da det endelig lykkedes os at nå i mål her i sommeren 2021”, siger museumsdirektør Britta Andersen, og fortæller at fondene, der har muliggjort arbejdet med kælderen, er CAC Fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis Hansens Fond, William Demant Fonden og Norddjurs Kommune. 

Fortællinger fra tjenestefolkenes verden 

Udover at sikre selve bygningen, giver restaureringen af kælderen Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum nye muligheder for at udfolde historien om herregårdenes mange ansatte: 

”Vi oplever en stor interesse for de skjulte rum såsom kældre, lofter og ”hemmelige” gange, så vi har længe haft en drøm om at gøre disse steder tilgængelige for publikum. Det var disse afsides rum i udkanten af herregården, hvor de ansatte på herregården havde deres gang. Kælderen dannede blandt andet ramme om ”borgestuen”, hvor de ansatte spiste og opholdt sig i deres sparsomme fritid. Når kælderen er gjort brugbar, har vi blandt andet planer om at genskabe denne  

borgestue med lange borde og bænke og dermed give rum til en lang række formidlingstiltag, der har herregårdens ansatte som omdrejningspunkt. Det gælder i særlig grad undervisning og oplevelser for børn og unge, men også udstillinger, fortælleaftener, festivaler, historiske måltider med fokus på folkeholdets mad og meget andet”, forklarer Britta Andersen.

Fakta om klimasikringen af Gammel Estrups kælder

Det fugtige klima i kælderen skyldes den fugt, der trænger op gennem stengulvet pga. et højtliggende grundvandsspejl, som kun befinder sig 40-60 cm. under overkanten af det eksisterende gulv. For at redde bygningens murværk har museet gennem en længere periode arbejdet sammen med arkitekter, ingeniører og klimaeksperter for at finde den løsning, som nu ligger klar til gennemførelse. Der skal blandt andet etableres en klimaskærm, som skal forhindre fugten i at trænge op gennem gulvet. Derudover skal der etableres et dræn- og pumpesystem, der sikrer, at vandstanden under kælderen holdes nede på et acceptabelt niveau.

Fakta om Gammel Estrup 

• Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregården i 1926 solgt, og Gammel Estrup – Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygning i 1930. Museet hedder i dag Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og er en selvejende institution. 

• Gammel Estrup er et statsanerkendt specialmuseum og beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde, og alt hvad dertil hører af herskab og tjenestefolk, arbejderboliger, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab, indretningskultur, malerkunst, møbler mm. 

• Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus. 

• Museets største formidlingssatsninger er 1700-talsfestivalen i juni måned og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk. Desuden har museet en aktiv kulturtjeneste for børn og unge. 

• Gennemsnitligt er besøgstallet på museet omkring 100.000 om året. Der er åbnet hele året bortset fra helligdagene i julen, januar måned samt mandage i vinterperioden. Museet har billetsamarbejde med nabomuseet Det Grønne Museum. Gammel Estrup har knap 600.000 besøg online hvert år. 

• Personalet består i det daglige af omkring 15 personer – heraf 8 fastansat. Museumsdirektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse. 

• Gammel Estrups Netværk blev stiftet i 2006 og har ca. 150 medlemmer, der yder en frivillig indsats i forbindelse med museets mange, årlige formidlingsaktiviteter. 

• For mere information tjek www.gammelestrup.dkwww.facebook.com/gammelestrup, www.instagram.dk/gammelestrup eller kontakt museet på T 86 48 30 01 eller post@gammelestrup.dk.

Kommentarer