Folketingets formand er med til at åbne Folkemøde Randers
Politisk kommentator Søs Marie Serup kommer til at styre arrangementet, der åbner Folkemøde Randers lørdag d. 12. september. Arrangementet byder på en interessant pallette af oplægsholdere og paneldeltagere – heriblandt Folketingets formand.
Der er ikke mangel på interessante oplægsholdere, når Folkemøde Randers lørdag d. 12. september for andet år i træk slår dørene op til en uge med fokus på lokaldemokrati og borgerinddragelse.
Mens der i gaden i Underværket bydes på folkekøkken og i gården ved Underværket på musik og aktiviteter for de unge, sættes der i salen under åbningsarrangementet dels fokus på udfordringerne for lokaldemokratiet i en tid med pandemi med en lang række oplægsholdere og paneldeltagere, der vil trække på deres viden og erfaring fra forårets nedlukning, dels fokus på Danmarks mest lokale lokaldemokrati.
Til at styre afviklingen af åbningsarrangementet har styregruppen bag Folkemøde Randers lavet en aftale med Søs Marie Serup, der er kendt som politisk kommentator fra TV2 News og programmerne ”Besserwisserne” og ”News & Co”, og som tidligere har været særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen, både mens han var finansminister og statsminister.
Borgernes muligheder stærkt udfordret
– Vi har i det sidste halve år set, hvordan både den nationale og den lokale politiske beslutningsproces er blevet påvirket af pandemien. Nogle vil sige, at demokratiet blev sat ud af spillet, andre vil påpege, at der blot skete en digitalisering med video-møder, men i hvert fald blev borgernes muligheder for at møde lokalpolitikerne og påvirke de politiske beslutninger stærkt udfordret. Det sætter vi fokus på i forbindelse åbningen af Folkemøde Randers 2020, fortæller formanden for Folkemøde Randers, Per Schultz-Knudsen.
En af talerne på åbningsarrangementet bliver Folketingets formand Henrik Dam Kristensen, der netop vil komme med nogle betragtninger om ”Demokrati i en pandemi-tid”.
Oplæg, panel- og deltager-debat
Åbningsarrangementet, der begynder kl. 10.00 i Underværket, og fortsætter til ud på eftermiddagen, falder i fire dele.
Første del foregår lørdag formiddag og består af oplæg fra kommunalforsker Roger Buch, kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, Randers Kommune, og folketingsmedlem Michael Aastrup (V). Oplæggene følges op af en paneldebat mellem professor og debattør Svend Brinkmann, landsformand for BUPL Elisa Rimpler og borgmester Torben Hansen, Randers Kommune. Efter paneldebatten bliver der mulighed for alle deltagerne i arrangementet at blande sig i debatten.
Efter frokost, hvor alle har mulighed for at nyde godt af folkekøkkenet og besøge festen i gården, holder Folketingets formand sin tale.
Det følges op med tredje del af arrangementet, hvor folketingsmedlem Karsten Hønge, SF, landsformand for BUPL Elisa Rimpler og borgmester i Randers Kommune Torben Hansen hver kommer med et oplæg. Oplæggene følges her op af en paneldebat mellem lektor og ph.d. Søs Bayer, kommunalforsker Roger Buch og folketingsmedlem Michael Aastrup. Efter paneldebatten bliver der også her muligt for alle deltagere i arrangement at blande sig i debatten.
Det mest lokale lokaldemokrati
Fjerde del af åbningsarrangementet knytter sig til den følgende uges lokalvalg. Mens Folkemøde Randers afvikles, holder nemlig alle landets sogne under Folkekirken valgmøder til menighedsrådene.
I den anledning og i anledning af 100-året for de folkevalgte menighedsråd deltager Inge Lise Pedersen, der i en årrække var en markant landsformand for menighedsrådsforeningen, og som i anledning af jubilæet har skrevet og udgivet bogen ”Rådene der forandrede folkekirken”, i åbningsarrangementet med et oplæg om det, der kan kaldes det mest lokale lokaldemokrati i Danmark.
– I Styregruppen fandt vi det helt oplagt i forbindelse med åbningsarrangementet at give plads til et oplæg om menighedsrådene og deres betydning, da vi opdagede, at valgmøderne afvikles i samme uge som Folkemøde Randers, der jo netop handler om lokaldemokrati og borgerinddragelse. Tættere på borgerne kan et demokrati næsten ikke komme – i hvert fald de borgere, der er medlem af folkekirken, som hovedparten trods alt er, konstaterer formanden for Folkemøde Randers, Per Schutz-Knudsen.
Kommentarer