Kultur

Folkeskole: Forskningens Døgn får alle med

Eleverne fremviser små figurer printet i 3D-printeren.

I dag har folkeskoleelever på Vestervangsskolen i Randers nørdet alt fra 3D-print og microbits til robotter. Det sker i forbindelse med den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn. Her bliver forskningen hyldet og trukket ned på et plan, hvor alle eleverne kan være med. Og det har gjort flere nysgerrige.

– Der er ingen tvivl om, at Forskningens Døgn vækker en interesse bredt. Vi oplever, at flere af de elever, som normalt ikke synes naturvidenskab er så spændende faktisk har været overraskende positivt interesserede. Det tror jeg hænger sammen med, at vi formidler emnerne på en måde, hvor vi tager dem helt ned på jorden. På den måde er der noget for alle niveauer – siger Rie Brøndum, IT-fagpilot ved Læringscenter Randers.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival. På Vestervangsskolen i Randers er dagen blevet til i et samarbejde med Randers Kommune Erhverv og Landdistrikt, Læringscenter Randers, Tradium HTX og Aalborg Universitet. Det er nemlig ikke kun Vestervangsskolens egne lærer, der står for undervisning og workshops. Elever og undervisere fra Tradium HTX og Aalborg Universitet er også med til at undervise og inspirere.

– Det her er et tiltag, der skal stimulere elevernes nysgerrighed på naturvidenskaben. Det er en mulighed for, at de kan få en fornemmelse for, hvad de vil fremadrettet – og netop derfor er det så vigtigt, at de både får indblik i, hvad gymnasieelever og universitetsstuderende laver – siger Rie Brøndum.

Naturvidenskab fremmer kreativitet
– Noget af det sjoveste i hele verden er at holde oplæg for nogle, der er nysgerrige på det, man fortæller om. Eleverne suger viden til sig og er nysgerrige på at lytte. Der er uendelige muligheder for at være kreativ inden for 3D-print – det er lidt ligesom med Lego. Her kan man lave et produkt, der er fantastisk stærkt og præcist. Det er en mulighed for at være kreativ, som jeg er glad for at kunne dele med de unge – fortæller Jonas Jacobsen, ingeniørstuderende i Energi og Teknik.

Jonas Jacobsen studerer Energi Teknik på ottende semester på Aalborg Universitet. I sin fritid bruger han aktivt 3D-print som et værktøj til at løse en række problemstillinger. Og i dag har han givet eleverne et indblik i den naturvidenskabelige verden fra en studerendes perspektiv.

– 3D-print er et vigtigt redskab, der kan være med til at løse flere forskellige typer af problemstillinger. Det er et område, der er under stor udvikling – i dag kan man for eksempel også printe i fleksibelt materiale og dermed printe tøj, mad eller organer. Jeg håber derfor, at eleverne har fået en bedre forståelse for, at 3D-print faktisk er et redskab, de kan bruge, og måske også er en retning, de har lyst til at uddanne sig inden for – siger Jonas Jacobsen.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival med cirka 700 events og mere end 70.000 besøgende fra den 29. april til 30. april.

Kommentarer