Folkemøde i Randers om fremtidens lokaldemokrati
Kulturelle, faglige og politiske organisationer planlægger flere dages folkemøde i slutningen af august om Randers Kommune de næste 100 år.
August 2019 bliver en festlig måned i Randers. Foruden Randers Festuge i uge 33 er en lang række organisationer i færd med at planlægge et ugelangt folkemøde i uge 35. Folkemødets tema er ”Randers Kommune de næste 100 år – hvordan udvikler vi det lokale demokrati?”. Der lægges ud med et heldagsarrangement i Underværket lørdag d. 24. august, mens der de følgende dage holdes arrangementer forskellige steder i kommunen. Folkemødet slutter i den følgende uge med et møde, hvor der samles op på de arrangementer, der har været afviklet i løbet af ugen.
– Folkemødet har til formål – i anledning af 100 året for indførelse af det kommunale folkestyre i Randers – at sætte fokus på det lokale demokrati og dets fremtidige udviklingsmuligheder, oplyser koordinator for folkemødet, Per Schultz-Knudsen.
Oplægsholder fra ind- og udland
– Det skal ske gennem en række møder med forskellige temaer, hvor personer fra ind- og udland på baggrund af erfaringer med fx borgerinddragelse og større åbenhed omkring kommunale beslutningsprocesser eller holdninger herom kommer med oplæg, som kan danne grundlag for en drøftelse og idéudveksling med deltagerne på det pågældende møde, fortæller Per Schultz-Knudsen.
Det er planen, at erfaringerne fra møderne efterfølgende skal samles i et inspirationshæfte, der kan danne grundlag for videre udvikling af lokalstyret i Randers og andre kommuner.
Initiativet til folkemødet udspringer af det samarbejde, som en række mindre partier og lister på tværs af samtlige valggrupper på initiativ af Radikale Venstre og Velfærdslisten etablerede forud for det seneste byrådsvalg. Efterfølgende er kredsen blevet udvidet med flere faglige og kulturelle organisationer, blandt andet AOF, FOF, Kulturelt Samvirke, Tøjhuskvarterets Venner, Randers Lejerforening, LO-Randers, 3F, BUPL, Randers Bolig, Randers Amtsavis samt Integrationsstyregruppen, der består af Frivillighuset Østergade, Randers Bibliotek, SOS Racisme, AOF og Underværket.
Plads til flere medarrangører
– Der kommer fortsat nye medarrangører til. Vi har sagt, at alle, der vil være med til at arrangere noget under folkemødet, er velkomne til at tilslutte sig. Vi kan for eksempel godt tænke os, at nogle borgerforeninger fra byer udenfor selve Randers vil være med til at arrangere noget lokalt, konstaterer Per Schultz-Knudsen, der gerne hører fra interesserede foreninger eller grupper.
Mens arrangementet lørdag d. 24. august i Underværket og det afsluttende møde, der også afvikles på Underværket, arrangeres af den koordinerende eventgruppe, er det hensigten, at møderne i løbet af ugen skal tilrettelægges og afvikles af de enkelte medarrangører enten enkeltvis eller i fællesskab.
Blandt de oplægsholdere, der allerede er lavet aftale med, er den lokale kommunalforsker, forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, Randers, samt præsident/CEO i CitizensFoundation Robert Bjarnason fra Island, der kan fortælle om et projekt i Reykjavik, hvor bystyret i et par år har arbejdet med borgerinddragelse, herunder mulighed for, at borgere kan stille forslag, som bystyret efterfølgende er forpligtet til at drøfte og tage stilling til – lidt a la det danske projekt med borgerforslag til Folketinget.
Kommentarer