Debat og politik

Folkemøde åbner med folkekøkken

Gaden i Underværket vil syde af aktivitet, mens der i salen tales om lokaldemokrati og borgerinddragelse i en pandemitid.

Uden mad og drikke duer helten ikke, er der et gammelt ordsprog, der siger. Når Folkemøde Randers løber af stablen fra lørdag d. 12. september, er der de bedste muligheder for, at der kan være helte til stede. Et af indslagene under åbningsarrangementet er nemlig ”Folkekøkken i fællesskabets tegn”.

– Under åbningsarrangementet for Folkemøde Randers 2020 vil Gaden i Underværket syde af madretter tilberedt med kærlighed efter opskrifter, der alle har en særlig historie, fortæller Annemarie Winther, der er medlem af Styregruppen bag Folkemøde Randers og initiativtager til ”Folkekøkken i fællesskabets tegn”.

Der vil være aktiviteter i folkekøkkenet fra kl. 10 til kl. 16, hvor der fra hver af otte forskellige boder vil blive serveret en enkel ret, som har tilknyttet en bestemt historie.
– Vi har i øjeblikket forhåndstilmelding fra deltagere, der repræsenterer forskellige madstile og -kulturer: Indisk, libanesisk, tyrkisk, syrisk, dansk, sunde drikke, og desuden deltager MAD/MAD fra Flyvervej i Randers, som har fokus på bæredygtig mad, samt Randers Ungdomsskole. Hvert køkken afholder selv omkostninger i forbindelse med produktion af maden og får tilsvarende indtjeningen af salget, fortæller Annemarie Winther.

Prisen for en madret vil ligge på mellem 30 og 40 kroner, og der serveres ligeledes vand, sodavand, øl og vin til folkekøkken-priser. Folkekøkkenet er blandt andet støttet af Spar Nord med 10.000 kr.

Foruden at give borgerne i Randers muligheden for at få en kulinarisk oplevelse ved åbningen af årets Folkemøde Randers, der den dag og en uge frem sætter fokus på demokratiet med et væld af arrangementer, er formålet med folkekøkkenet at gøre opmærksom på, at der i Randers er et fantastisk kulturliv med mulighed for at møde nye mennesker, lære nyt og lade sig inspirere og overraske.

”Folkekøkken i fællesskabets tegn” handler overordnet om omsorg, mental og fysisk sundhed, som med Corona-nedlukningen har fået helt ny bevågenhed. Det handler om at styrke troen på, at vi via fællesskabet kan gøre en forskel, og at alle har noget at bidrage med, hvilket er helt grundlæggende for et stærkt demokrati.

– Mad er et universelt sprog, vi alle forstår. Mad til rimelige priser, gør det tilgængeligt for alle og giver anledning til at samle folk på tværs af alder, køn og baggrund. Mad med en historie, der frister med duft af krydderier og flotte farver, får folk til at stoppe op, til at tage en pause, tale sammen, lade sanserne råde og nyde de forskellige smage og indtryk, konstaterer Annemarie Winther.

Mens man slår mave eller samler appetit, kan man tage et slag backgammon eller andet brætspil i en hyggelig lounge, som den lokale brætspilsforening står for.

Elever fra Teaterskolen Kastali’a står for fysisk markedsføring rundt i byen på dagen, så flest mulige folk i midtbyen får mulighed for at opleve folkekøkkenet.

Kommentarer